Fecioara Maria cinstită de mii de credincioşi la Mănăstirea Teiuş din Banatul Montan

Fecioara Maria cinstită de mii de credincioşi la Mănăstirea Teiuş din Banatul Montan

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a constituit anul acesta pentru credincioșii caransebeșeni un prilej de rugăciune intensă în cinstea Sfintei Fecioare.

Încă din ajunul praznicului icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Teiuș a fost purtată în procesiune pe străzile Caransebeșului, pornind de la Catedrala Episcopală și continuând pânâ pe dealul unde se află așezământul monahal de la Teiuș, de către preoți din Caransebeș, alături de ei fiind și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Pe tot traseul s-au cântat pricesne închinate Maicii Domnului de către toți pelerinii din municipiu de pe Timiș și Sebeș, sau veniți din alte părți ale Banatului Montan și nu numai să participe la această procesiune. La sfânta mănăstire Părintele Episcop Lucian a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie, după care a urmat Utrenia și Prohodul Maicii Domnului.

La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, în grădina Teiușului, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Credincioșii veniți în număr mare să se roage Maicii Domnului au participat la sfânta slujbă, iar cei care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei au primit și Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii Ierarhul la hirotonit întru preot pe diaconul Alin Despău pe seama Parohiei Duleu cu Filia Valea Mare din Protopopiatul Reșița.

„Ne bucurăm să fim împreună în rugăciune și cântare duhovnicească la acest slăvit praznic al Maicii Domnului, un praznic al învierii, al vieții și al curăției, un praznic al ascultării de Dumnezeu și al smeritei cugetări, căci Maica Domnului este Maica vieții, ea s-a mutat din viața aceasta trecătoare la o altă viață, la viața cea veșnică, atunci când Fiul ei a chemat-o. Maica Domnului a fost mutată cu trupul la cer de Fiul ei și se demonstrează încă odată că noi binecredincioșii creștini nu vom muri, ci vom trece dintr-o viață finită într-o viață eternă, dintr-o viață plină de dureri și suferință într-o viață fericită, acolo unde nu este durere nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”,
 a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii.

Situată în cetatea Caransebeşului, Mănăstirea de la Teiuş a devenit pentru toţi caransebeşenii loc de bucurie duhovnicească. Piatra de temelie a bisericii mănăstireşti din Teiuș a fost pusă în 15 august 1999 când a fost sărbătorit pentru prima dată hramul mănăstirii. La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina. În anul 2009, Preasfinţitul Părinte Lucian, a târnosit paraclisul de iarnă al mănăstirii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *