FABC: “Cancerul pulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii”

FABC: “Cancerul pulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii”

- in National, Sanatate, Stiri
0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția cu privire la importanța acțiunilor de informare despre simptomele, metodele de prevenire și necesitatea diagnosticării timpurii a cancerului pulmonar, precum și despre opțiunile terapeutice disponibile pentru pacienții diagnosticați cu acest tip de malignitate. Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal, în țara noastră.

În prezent, cancerul pulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, la nivel global, fiind considerat o problemă majoră de sănătate publică, cu impact social semnificativ.

Cancerul pulmonar, printre cele mai agresive forme de cancer

Este important ca românii să fie informați cu privire la simptomele care indică un diagnostic precum cancerul pulmonar, afecțiune considerată de specialiști printre cele mai agresive forme de cancer, în contextul în care, în țara noastră, 75% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil. Mai mult, este important ca aceștia să știe că există modalități terapeutice care le pot crește șansele de supraviețuire și care le pot îmbunătăți calitatea vieții, precum imunoterapiile. Medicina personalizată și imunoterapiile au înregistrat o evoluție remarcabilă în ultimul timp și, din punctul meu de vedere, reprezintă abordarea cea mai promițătoare, la acest moment, în tratamentul cancerului pulmonar avansat”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar a crescut cu 48%

Spre deosebire de chimioterapie, care atacă atât celulele canceroase, cât și celulele normale ale organismului, și de tratamentele oncologice țintite (care acționează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice stimulează sistemul imunitar, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului. Imunoterapiile sunt tratamente cu un potențial extraordinar de a crește supraviețuirea pe termen lung și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer, comparativ cu tratamentele clasice.

Inclusiv la ediția din acest an a ASCO (American Society of Clinical Oncology), imunoterapiile împotriva cancerului pulmonar au fost în prim plan, beneficiile în ceea ce privește prelungirea vieții și creșterea calității vieții pacienților cu acest tip de cancer fiind semnificative. Sperăm ca  prin introducerea în sistemul național de compensare a unor medicamente inovatoare de referință, din clasa imunoterapiilor, și România să înregistreze o creștere a ratei de supraviețuire pentru cancerul pulmonar. Mai mult, de curând, pacienții cu cancer pulmonar avansat au acces, chiar din prima linie de tratament, la o terapie inovatoare cu rezultate clinice semnificative în ceea ce privește supraviețuirea generală – vorbim de dublarea speranței de viață –  și calitatea vieții. Sistemul de sănătate are în față o oportunitate extraordinară de a reduce ratele de mortalitate prin cancer, e nevoie însă de o prioritizare a finanțării și de o mai bună colectare a datelor, prin introducerea registrelor de cancer. Este unica soluție pentru a înțelege mai bine impactul noilor terapii complexe, indiferent de indicație, și pentru o avea o perspectivă asupra optimizării acestei finanțări”, a adăugat Cezar Irimia.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *