Expoziției inedită la Muzeul Național al Banatului. Lucrări de pictură, grafică și sculptură vor putea fi admirate

Expoziției inedită la Muzeul Național al Banatului. Lucrări de pictură, grafică și sculptură vor putea fi admirate

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Muzeul Național al Banatului și Fundația Interart Triade organizează o nouă expoziție inedită. Este vorba despre expoziția Romulus Ladea și lumea lui cuprinzătoare.

Expoziția reunește lucrări de pictură, grafică și sculptură din colecții private, alături de fotografii din arhiva Virgil Birou, donată anul trecut Muzeului Național al Banatului. Aceasta va putea fi vizitată în perioada 15 – 23 septembrie.

Expoziția este prilejuită de lansarea monografiei sculptorului Romulus Ladea (Jitin, jud. Caraș-Severin, 1901 – Arcuda, jud. Ilfov, 1970) scrisă de istoricul și criticul de artă Adriana Botez-Crainic. Sculptorul Romulus Ladea a fost profesor la Școala de Arte Frumoase din Timișoara, în perioada 1933-1946, prin intermediul lucrărilor din expoziție încercându-se definirea mediului artistic interbelic din orașul de pe Bega. Lucrări de pictură și grafică semnate de Alexandru Popp, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Lucia Piso Ladea și sculpturi de Romulus Ladea vor depune mărturie despre omul și artistul Ladea și lumea lui cuprinzătoare, o expresie preluată din volumul coordonat de Dorian Grozdan în anul 1979”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Vernisajul se va desfășura la sediul Fundației Interart Triade, din Calea Martirilor, nr.51/45, sâmbătă, 15 septembrie, la orele 18.00, în prezența Adrianei Botez-Crainic, autoarea monografiei Romulus Ladea, care va acorda autografe.

Smaranda Vultur și Marius Cornea, curatorul expoziției, vor vorbi despre Timișoara interbelică și cercul de artiști din jurul sculptorului Romulus Ladea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *