Expoziție INEDITĂ de artă contemporană la Timișoara. Ce sculptori importanţi au participat

Expoziție INEDITĂ de artă contemporană la Timișoara. Ce sculptori importanţi au participat

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Șase sculptori talentați – Cătălin Bădărău, Rudolf Kocsis, Rudolf Varna, Vlad Berte, Tamas Attila, Dan Vișovan, trei săptămâni de creație intensă și o serie de lucrări care au încântat publicul timișorean aseară la vernisajul Simpozionului “Andezit&Metal” al Fundației Herczeg, organizat în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design din Timișoara. La eveniment au vorbit scriitorul Marcel Tolcea, președintele Fundației Herczeg, Andrei Herczeg, și decanul Facultății de Arte, Vică Adorian.

Scriitorul Marcel Tolcea a subliniat influențele culturale ale celor șase sculptori care au participat la simpozion, și a apreciat expoziția ca fiind una fluentă și unitară, dar păstrând identitatea celor trei școli care au fost reprezentate în cadrul evenimentului: “O întâlnire între artiști este la fel ca una între spioni. Artiștii se întâlnesc, se spionează unii pe alții, iar în străfunduri există o luptă. Artiștii pleacă de la simpozion cu un fel de mândrie că reprezintă zona din care vin. Herczeg a reușit să realizeze o axă între mari orașe din România și artiști, care au devenit parte a unui proiect comun”.

La rândul său, președintele Fundației Herczeg, Andrei Herczeg, a vorbit despre traseul pe care îl vor urma lucrările realizate în cadrul simpozionului. “Mă bucur că am reușit, în sfârșit, să realizez o acțiune împreună cu Facultatea de Arte. Trei facultăți din țară s-au întrecut pentru a realiza aceste sculpturi, s-au folosit două tipuri de andezit. Sper ca sculpturile să fie amplasate, și în acest an, în satul Gărâna, pe stradă, astfel încât turiștii care ajung aici să poată să le admire. Și Facultatea de Arte din Timișoara a câștigat mult în urma acestui simpozion, pentru că șapte lucrări vor înfrumuseța curtea facultății, până ce lucrările vor pleca spre Gărâna”.

Vică Adorian, decanul Facultății de Arte și Design din Timișoara i-a felicitat pe artiști pentru lucrările realizate, în timpul celor trei săptămâni, chiar în curtea instituției pe care o conduce: “Acest simpozion de sculptură a dovedit calitatea artiștilor români. În acest an au fost folosite materiale mai diverse, iar rezultatele au fost pe măsură. Îi felicit pe participanții la simpozion pentru creațiile realizate. din România și artiști, care au devenit parte a unui proiect comun”.

Printre cei prezenți la eveniment, s-au aflat și poetul Robert Șerban, directorul Institului Cultural Francez, Daniel Malbert, jurnalista Brândușa Armanca, consulul onorific al Spaniei la Timișoara, Jose Miguel Vinals, sculptori și pictori timișoreni ș.a.

 

Cine sunt cei şase artişti?

Cătălin Bădărău este un sculptor care locuiește în București și este asistent universitar în cadrul   Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. A expus în importante galerii din România și Germania, iar lucrările sale sunt realizate din materiale diverse, de la piatră, la metal sau silicon.

Rudolf Kocsis este profesor la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și are un portofoliu bogat de expoziții personale și de grup, atât în România, cât și peste hotare.

Rudolf Varna este originar din Baia Mare și a absovit cursurile Facultății de Arte din Timișoara – secția Sculptură. Creează în metal, piatră și lemn, și a avut numeroase expoziții în țară și în străinătate.

Vlad Berte este asistent la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Sculptură. Lucrează, în special, în piatră și bronz și a participat la unele dintre cele mai mari târguri de artă din străinătate: Art International Istanbul Viena Art Fair ș.a.

Tamas Attila vine din Brașov, dar a locuit o bună perioadă de timp la Timișoara, unde a și absolvit cursurile Facultății de Arte și Design – Secția Sculptură. Lucrările sale în piatră au fost expuse în cadrul unor prestigioase galerii din România și străinătate.

Dan Vișovan, născut la Baia Mare, este doctorand al Facultății de Arte și Design din Timișoara. A expus în galerii din România, dar a participat și la reputate târguri de artă din străinătate, cum este Bienala Mulhouse din Franța.