Expoziție eveniment la Muzeul Național al Banatului. Foto – documentare din timpul Primului Răboi Mondial și Marea Unire

Expoziție eveniment la Muzeul Național al Banatului. Foto – documentare din timpul Primului Răboi Mondial și Marea Unire

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Muzeul Național al Banatului aduce în fața iubitorilor de istorie o expoziție inedită. Este vorba de foto – documentare din Primul Război Mondial, unde se regăsesc scene de front, portrete acelor implicați în luptă sau uniforme.

Expoziția “România în anii Primului Război Mondial – Marea Unire de la 1918 și Banatul”, organizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Consiliul Județean Timiș este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, moment de referință în istoria poporului român și își propune un arc peste timp, pentru a aminti contemporanilor noştri faptul că lupta naţională desfăşurată de secole de către românii bănăţeni s-a finalizat prin unirea celei mai mari părţi a Banatului cu patria mamă – România.

Acest demers expozițional aduce în fața publicului documente şi fotografii care reliefează atât lupta națională a românilor în timpul Primului Război Mondial, cât și entuziasmul cu care românii bănăţeni, în toamna anului 1918 au participat la autodetermatinarea Banatului şi unirea sa cu România.

Este o expoziție foto-documentară legată de România în Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1918 si Banatul. Am acceptat și Banatul pentru că mulți bănățeni au participat, au murit și au realizat împreuna cu țara Unirea, deși mai târziu. Este foarte important să participăm și noi la acest eveniment deosebit care este Centenarul. Ne-a luat câteva luni bune să pregătim expoziția, deoarece am primit finanțare de la Consiliul Județean, dar și în premieră, de la Ministerul Culturii”, a spus directorul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Expozițiapoate fi vizitată până în martie 2019.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *