Expoziție despre dezvoltarea Timișoarei, începând cu 1781, la Muzeul Banatului

Expoziție despre dezvoltarea Timișoarei, începând cu 1781, la Muzeul Banatului

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Expoziție în premieră la Muzeul Național al Banatului. Obiecte ce aparțin perioadei sfârșitul secolulu al XVIII-lea – primele decenii ale secolului al XX-lea.

Expoziția ilustrează aspecte legate de dezvoltarea societății și culturii timișorene, de la momentul istoric al emiterii Diplomei de oraș liber regesc în anul 1781 și până la intensa activitate culturală și socială de pe malurile Begăi din anii interbelici. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției se numără velocipedul tipul penny-farthing patentat în anul 1883, procesul-verbal al adunării de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (25 iulie 1872), album dedicat primarului Telbisz Károly cuprinzând fotografiile funcționarilor Primăriei Timișoara (1885) dar și medalii și diplome.

Este o expoziție care vă prezintă achizițiile și donațiile din ultimii doi ani. Este o expoziție despre Timișoara, o expoziție care prezintă transformările într-o metropolă europeană a orașului. Este vorba despre cultură și societate, o expoziție realizată de secția de Istorie și de compartimentul de Artă Vizuală, una care nu a mai fost prezentată de Muzeul Național al Banatului și nici în această formulă pentru că sunt și interioare de case, sunt piese deosebite care fac parte și din tezaur. Este o expoziție care sunt convins ca va ramâne în mintea vizitatorului pentru că este cea mai frumoasă expoziție din acest an, doar cu piesele Muzeului Național al Banatului. Articolele sunt din secolul al XIX-lea, perioadă interbelică. Sunt piese selectate de căre Marius Cornea, muzeograf în cadrul compartimentului de Artă Vizuală și de către colegii de la secția de Istorie din donații și achiziții“,  a spus Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului.

Expoziția este deschisă până în 31 ianuarie. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.