Expoziția Drumul spre Centru – un eveniment de excepție, unde invitat special a fost ÎPS Ioan

Expoziția Drumul spre Centru – un eveniment de excepție, unde invitat special a fost ÎPS Ioan

- in Cultura, Economie, Locale, Stiri
0

Publicul timișorean iubitor de artă a fost invitat la un eveniment de excepție în peisajul cultural timișorean, joi 5 decembrie, de la ora 18, la galeria Helios. Invitat special a fost ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului. Vernisajul a fost susținut de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Este vorba de vernisajul expoziției „Drumul spre Centru” a creatoarei Lelia Floarea Brînda, un artist plin de talent și sensibilitate. De formație economist și jurist, director al Oficiului Registrului Comerțului Timiș, Lelia Floarea Brînda a reușit, prin talent, dăruire și pasiune, să convertească cifrele în culori, în imagini artistice, fiind astăzi un artist plastic recunoscut, membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara.

Cu acest prilej, ÎPSS Ioan a spus: ”Parcă auzim glasurile timișorenilor de acum 30 de ani care aici, între operă și catedrală, strigau Există Dumnezeu! Era singura lor armă împotriva gloanțelor. Acum 30 de ani această expoziție nu ar fi fost aprobată de Consiliul Culturii și Educației Socialistă, pentru ca ar fi fost considerată că face parte din metafizică din transcendental și știți că aceste cuvinte erau sfârtecate din dicționarul limbii și artei românești. Izvorul creației operelor autoarei este clar din inima și trăirea omului, așa cum și romancierii și poeții își sculptează sufletul cu condeiul tot așa și artista și-a sculptat viața în operele de artă. Când am intrat am văzut această operă și m-am gândit imediat la cei răniți în decembrie 1989. Chipul acesta este un om lovit de gloanțe și îngrijit de medicii din spitalele Timișoarei”.

Despre arta autoarei a vorbit criticul de artă Gabriel Kelemen: ”Smalțul, sidefiul, alăturat filigranului dantelat policrom, ce fac corp comun cu textura fermă a benzilor de pânză, compun un traseu plastic insolit unde culoarea, volumul și textura devin un corpus comun armonios, compact și plin de semnificații. Argila este arsă ca ipostază a teluricului, simbol al materiei prime, al trupului adamic, trimite spre adânci trasee metafizice. Imaginile caleidoscopice iscusit construite susțin demersul plastic și conceptual al artistei, lucrările invită publicul la adânci reflexii, asemeni unei reverii prin actul creator. Simeza impecabilă atent dozată seduce prin grație, concept și tehnică. Expoziția incintă, stârnind publicul, întreaga orchestrație palpită viu în spațiul generos al galeriei Helios. Astfel expoziția Leliei Brînda se situează fără echivoc între traseul inițiatic al autocunoașterii și farmecul efemer al cotidianului cu trimiteri conexe spre opera lui Mircea Eliade, ori Dante Alighieri, arta sa magistrală, deopotrivă încântă, surprinde și provocă”.

Prima sa expoziție personală de anvergură lansată sub genericul „Origini” împreună cu volumul de versuri „Scară de iriși” a avut loc în decembrie 2016, la Muzeul de Artă al Banatului. În acești doi ani, Lelia Floarea Brînda a absolvit masterul la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, specialitatea Sculptură – materie și concept. „Drumul spre centru” îmbină elemente prelucrate din expoziția „Origini” cu lucrări inedite de sculptură în ceramică. Expoziția exprimă emoțiile artistei, stările sufletești, măști purtate cu sau fără voie, pe parcursul vieții. La rândul ei, autoarea le-a mulțumit tuturor celor prezenți care au venit într-un număr așa de mare, dar și celor care au vorbit așa de frumos despre arta ei.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *