Expoziția de fluturi și bufnițe „Aripile nopții” a fost deschisă la Muzeul Național al Banatului

Expoziția de fluturi și bufnițe „Aripile nopții” a fost deschisă la Muzeul Național al Banatului

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Muzeul Național al Banatului Timișoara, prin Secția de Științele Naturii, a deschis vineri, 1 noiembrie, o expoziție de excepție – ”Aripile Nopții”. Expoziția este realizată în colaborare cu Societatea Lepidopterologică Română și Societatea Ornitologică Română.

Expoziția cuprinde păsări (cucuvele, bufnițe etc.) și fluturi de noapte și a fost inaugurată, în mansarda B2, din cadrul Bastion Theresia Timișoara, în prezența directorului MNB Timișoara, Claudiu Ilaș.

În cadrul expoziției avem două personalități bănățene Dionisie Linția și Frederic Konig, naturaliști, amândoi sunt cetățeni de onoare ai Timișoarei. Avem aici 40 de exponate, dar e o infimă parte din ce avem la Muzeul Banatului. Am vrut să prezentăm păsările naturalizate, respectiv bufnițele și lepidopterele. Avem aici bufnițe de 90 – 100 de ani de când au fost împăiate de domnul Linția și fluturii de noapte care sunt tematici au 40- 50 de ani de când au fost împăiați. Aici organizăm și ateliere cu studenții și cu elevii în această perioadă cât este deschisă expoziția. Deja avem 20 de școli care s-au anunțat pentru a dezvolta ateliere aici pe tema fluturilor și a bufnițelor. Le așteptăm aici pe toate școlile și pe toți iubitorii de natură“, a spus Sretco Milencovici, șeful secției de Științele Naturii.

Specimenele fac parte din secția de Științele Naturii, colecțiile ”Dionisie Linția” și ”dr. Frederic König”, personalități în domeniul ornitologiei și entomologiei mondiale. În cadrul expoziției sunt programate și ateliere tematice pentru copii, mai multe școli din Timișoara au anunțat deja prezența. În cadrul activităților, elevii vor învață să colecționeze bufnițe și fluturi în stil Origami, vor studia cu lupa binoculară structura penelor de pasăre, vor desena bufnițe și diferite alte obiecte cu motive specifice acestor păsări și fluturi de noapte.

Înscrierile pentru ateliere nu s-au încheiat, iar unitățile de învățământ care își doresc să participe cu elevii pot contacta secretariatul Muzeului Național al Banatului pentru programări. ”Păsările Nopții” rămân expuse până în 30 noiembrie.

Intrarea este liberă pentru copii, studenți și pensionari iar, pentru adulți, biletul este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *