Expoziția Baroque Urban s-a încheiat

Expoziția Baroque Urban s-a încheiat

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Eveniment mare, joi, 22 septembrie, seara, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara: a avut loc finisajul expoziției Baroque||Urban și lansarea catalogului FIKL. Organizatori: Fundația Herczeg și Muzeul de Artă.

Arta îmbracă cele mai variate forme, iar în Timișoara, oraș cu o bogată tradiție barocă, reminescențele acestui stil rămân și astăzi un reper, chiar dacă ele capătă noi valențe. Baroque Urban este un proiect pilot pentru muzeele din România și marchează un itinerariu complex, pornind de la colecția de baroc imperial, trecând în prezent, prin picturile monumentale ale pictorului Gheorghe Fikl și proiectând o posibilă versiune a viitorului baroc, într-un dark room experimentarium, un concept al artistei franceze Josepha Blanchet.

Primul segment al expoziției “De la baroc la neo baroc”, organizată în cadrul proiectului Baroque ||Urban, va aduce în prim plan moștenirea barocă a Timișoarei cu obiecte de colecție aleMuzeului de Artă din Timișoara și din colecția personală a familiei Herczeg.

Al doilea segment al expoziției îl aduce în prim plan pe unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani, timișoreanul Gheorghe FIKL într-un melanj inedit de istorie, artă și instalație digitală, reprezentând o aplicație a unei forme moderne de coagulare a trei dimensiuni importante ale dezvoltării orașului (trecut, prezent, viitor).
“Fikl e un artist care nu vorbește mult, dar esențializează tot ceea ce simte și vorbește. Avem de-a face cu unul dintre cei mai mari artiști care există la ora actuală în România cu un ecou excepțional la nivel internațional, unde este foarte bine primit, este expus în multe galerii și în muzee. Chiar la Singapore în unul dintre cele mai luxoase hoteluri are expusă o lucrare. Este foarte bine când opera unui artist întinde punți de legatura între țări de peste mări și oceane. Este un dialog cu divinitatea în tot ce face Fikl, un dialog între animalitatea omului și spiritualitate. Biserica baroc de tip clasic este foarte importantă în ceea ce face Fikl. Este reconstruită. Despre Andrei Herczeg vreau să spun că este o personalitate din lumea afacerilor dar care înțelege foarte bine ce înseamnă arta și literatura. Nu sunt mari oamenii de afaceri dacă nu cunosc arta și literatura”, a explicat prof. Victor Neumann – directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

“Această expoziție este o expoziție eveniment care are un scop educațional foarte important pentru oraș, atrage atenția asupra epocii baroc, iar pictorul Gheorghe Kikl reface introducerea în lumea contemporană. Expoziția atrage ca un magnet lumea din Piața Unirii. Mulțumesc întregului colectiv al muzeului de artă, condus de prof. Neumann”, a spus Andrei Herczeg, președintele Fundației Herczeg și proprietarul Enotecii de Savoya, unde au și fost invitați cei prezenți, la finalul evenimentului.

Venit tocmai de la București, Călin Stegerean – directorul Muzeului Național de Artă al României, a declarat: “Expoziția pe care o încheiem în această seară, o finisăm, este o referință la acest moment baroc din istoria culturii, care înseamnă punerea artei într-o misiune cu caracter social care avea legătură cu entitățile politice din acea epocă. Esteticul lucrărilor ține de aceeași exaltare a momentelor artistice, a mijloacelor cu care artistul Fikl acționează. Tușa este puternică, este largă. Sunt aduse elemente care șochează și surprind și atrag atenția”.
Gh. M.