Examenul pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie s-a dat la Mănăstirea Timișeni

Examenul pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie s-a dat la Mănăstirea Timișeni

- in Educatie, Locale, Stiri
0

La Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei a fost organizată o nouă sesiune de examen pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II ) de către personalul clerical.

La acest examen pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical participă candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului.

Astfel, la sesiunea din acest an s-au înscris 36 preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Banatului: 8 clerici din Arhiepiscopia Timișoarei, 17 din Arhiepiscopia Aradului, 10 din Episcopia Caransebeșului și un cleric din cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainian. Toți cei înscriși au luat parte, între 21-22 septembrie, la cursuri ținute la Mănăstirea Timișeni-Șag, respectând normele și măsurile de igienă şi protecție stabilite de autorităţi. Alături de cadrele didactice universitare de la Facultatea de Teologie din Timișoara au fost prezenți și preoți profesori de la celelate facultăți de teologie din cuprinsul Mitropoliei Banatului.

Comisia de examinare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a adresat un cuvânt de bun venit preoţilor, exprimându-şi convingerea că au avut, cu acest prilej, posibilitatea de aprofundare a pastorației ecleziale și a învățăturii teologice, într-un context interdiciplinar și cu accente pastoral-misionare specifice cursurilor de grade profesionale.

Examenul a constat din două probe: una scrisă pentru cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare ce a avut următoarele subiecte: 1. Impactul fenomenului migrației și identificarea unor soluții misionar-pastorale pentru familiile împărțite; 2. Implicarea Bisericii Ortodoxe Române în viața socială din Timișoara secolului XIX. Alumneul greco-oriental român din Timișoara; 3. Sfânta Scriptură Și Sfânta Tradiție; şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială. În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea nr. 1199/2008 şi completată prin Hotărârea nr. 565/2017, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie. De asemenea, potrivit art. 125, alin 1 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, se arată că obţinerea gradelor profesionale (definitiv, II şi I) sunt obligatorii, ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *