Evenimentul marca Maria Grapini „Romania la 30 de ani de la Revolutie” succes deplin in Parlamentul European

Evenimentul marca Maria Grapini „Romania la 30 de ani de la Revolutie” succes deplin in Parlamentul European

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

Europarlamentara Maria Grapini a organizat în Parlamentul European de la Bruxelles, conferința „România la 30 de ani de la Revoluție”, marți 19 noiembrie. La evenimentul de succes au luat parte reprezentanți ai misiunilor diplomatice, europarlamentari, profesori, români din diaspora, reprezentanți ai revoluționarilor, delegați ai Academiei Române. Din Timiș au fost prezenți mai mulți invitați, printre care jurnaliști și prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă.

Astfel, imnul României a răsunat din nou în Parlamentul European. Maria Grapini a arătat celor prezenţi că sacrificiul nu a fost zadar în decembrie 1989. Așadar Maria Grapini a fost gazda și organizatoarea conferinței care a fost structurată pe două paneluri. Deschiderea a fost făcută de către Grapini, care a insistat pe imaginea nouă și modernă a României, la 30 de ani de la Revoluție.

Vrem să arătăm oportunitățile, lucrurile frumoase care sunt în România, calitatea oamenilor și dacă vreți, în toate domeniile, de la artiști până la oameni de știință, România poate să se mândrească cu oameni care au reușit în lume, cu oameni care au reușit în Europa“, a spus Maria Grapini.

A fost o manifestare bine-venită acum la aniversarea a 30 de ani de la evenimentele din 1989, și excelent organizată de cel mai implicat și activ europarlamentar români, Maria Grapini, care în cei cinci ani din primul mandat a primit multiple distincții și premii pentru activitatea ei extraordinară atât în România, cât și în Parlamentul European.

Printre cei care au conferențiat s-au numărat: ambasadorul României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, reprezentantul permanent în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene, Călin Stoica, europarlamentarii PSD, Dan Nica, Tudor Ciuhodaru și Carmen Avram, profesorii universitari doctor, Victor Neumann, Centrul de Studii Avansate în Istorie, Universitatea de Vest din Timișoara, și Marcela Sălăgean, titularul disciplinei de istorie contemporană a României, Universitatea Babeș-Bolyai, Dan Buniș, președintele Clubului de Afaceri Belgo-Român și Liviu Hopârtean, Casa de Cultură Belgo-Română.

Cu acest prilej, europarlamentara Maria Grapini, a declarat: “Eu nu am vrut să treacă 30 de ani de la Revoluție fără să organizez un eveniment în Parlamentul European, un eveniment prin care să pun față-n față cele două comunități, ca să zic așa pentru un schimb de informații: cea a românilor din afara granițelor și ce a celor care sunt în țară. Poate că percepția unor români care trăiesc în România este că nu s-a schimbat aproape nimic, iar percepția unor români care trăiesc în afara granițelor, care vin și văd, este alta, că s-au schimbat lucrurile în România. Era absolut normal ca la 30 de ani de la Revoluție să fie organizat un eveniment în care să pun față în față români din România și români care trăiesc în Belgia, cele două comunități. Este necesar un transfer de informație, până la urmă, între aceștia. Poate că percepția unor români care trăiesc în România este că nu s-a schimbat nimic în acești 30 de ani, însă toți cei de afară când revin în țară văd că în România lucrurile s-au schimbat semnificativ! Panelul a fost construit tocmai în această manieră pentru a putea vorbi atât profesori universitari din țară, dar și români din Belgia. Am vrut să punctez realizările pe care le-am avut în cei 30 de ani pentru că eu chiar cred că nu mai putem spune că nu s-a schimbat nimic în această perioadă. Este adevărat, nu s-a schimbat cât am fi vrut și cât am fi putut să schimbăm. Nu putem să vrem o schimbare mult mai amplă fără, ca fiecare dintre noi, să ne implicăm. Fiecare dintre cei dezamăgiți să se gândească, în 30 de ani, cât s-au implicat și au influențat politicile publice și ce ar fi putut să facă și să realizeze prin implicarea lor”.
Gh. M.