Două evenimente de amploare la acestei luni organizate de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Este vorba despre un eveniment organizat în premieră în sistemul cameral românesc, Forumul internațional de afaceri, ce va avea loc joi, 24 octombrie, și cea de-a 26-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș ce va avea loc vineri, 25 octombrie.
Forumul internațional de afaceri este organizat în contextul misiunilor economice și al vizitelor organizate de CCIA Timiș în cursul acestui an în Republica Cehă – la inițiativa și invitația Consiliului Județean Timiș, CCIAT și firmele timișene au participat la un eveniment de promovare a județului în orașele Praga, Plzen și Karlovy Vary, în Federația Rusă, la Moscova și Saint Petersburg și în Grecia, la Salonic. De asemenea, acordurile de colaborare inter-camerale semnate cu ocazia acestor acțiuni oferă cadrul instituțional adecvat pentru derularea de acțiuni comune.
Scopul evenimentului îl reprezintă valorificarea oportunităților de afaceri și investiții dintre Județul Timiș și aceste țări și regiuni, intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, creșterea numărului investițiilor străine în județul Timiș și promovarea produselor autohtone pe aceste piețe.
Delegațiile străine sunt compuse din reprezentanți ai camerelor de comerț partenere din aceste țări și din 40 de companii din toate sectoarele de activitate. Alături de firmele românești, la Forum vor fi prezente firme din Italia, Serbia și Ungaria.
La sesiunea plenară, au fost invitați să participe reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ai administrației publice locale, ai instituțiilor și serviciilor deconcentrate care reglementează funcționarea unei firme în România, universități, corpul diplomatic al țărilor participante acreditat în România și al României în aceste țări.
”De ani de zile promovăm produsele autohtone pe piețele externe, de asemenea încercăm să atragem investiții străine și intensificarea schimburilor comerciale. Pentru că produsele noastre nu sunt pe toate piețele, și asta dorim să facem încă de la începutul anului 2019 când am început cu delegațiile care au plecat împreună cu membrii Camerei sau cu firme în diferite țări care am considerat noi că ar vrea să investească sau ar vrea să colaboreze cu mediul de afaceri din Timiș. Anul acesta Topul Firmelor, la a 26-a ediție este sub semnul internaționalizării pentru că avem cu o zi înainte acest forum internațional, premieră în sistemul cameral, format din patru țări, și anume Federația Rusă, Cehia, Grecia și România. La Top, avem ca în fiecare an o creștere la firmele care sunt clasate pe locurile I-III, de asemenea avem premii speciale, cu care ne mândrim, avem antreprenorul anului, avem premii care le dăm pentru management, pentru 25 de ani de activitate”, a spus Florica Chiriță, președintele executiv al CCIAT.
Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2018 reunește 10.232 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 31.118 care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, sunt evidenţiate 1.814 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III, structurate pe 7 domenii de activitate (Cercetare-Dezvoltare și High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură, Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism), 251 grupe (conform codului CAEN) şi 5 clase de mărime.
Totodată, 212 firme a căror perseverenţă le-a oferit clasificarea pe unul din primele trei locuri în Top în ultimii șapte ani sunt distinse cu Trofeul de Excelenţă.
Condițiile de eligibilitate sunt stabilite conform legii. În top sunt admise entitățile care sunt comercianți și îndeplinesc simultan câteva condiții cu privire la datele de bilanț: profit din exploatare pozitivă și cifră de afaceri de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 de lei, în cazul celorlalte entități. Nu sunt admise în clasament: grupurile de interes economic (GIE); firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depăşeşte cuantumul creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului; firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă; firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară de activitate, insolvenţă.
Firmele membre ale CCIA Timiș cu cotizația la zi primesc o bonificație de 10% la punctajul total.
Parte integrată a evenimentului, Topul Instituţiilor de Învăţământ Superior consfinţeşte locul şi rolul pe care universităţile timişene le deţin în elita învăţământului academic românesc cât și calitatea comunicării şi colaborării prin proiecte comune viabile menite creșterii performanțelor mediului antreprenorial.
Ca la fiecare ediție, CCIA Timiș acordă premii și distincții speciale unor firme, asociații și instituții pentru momente aniversare și pentru realizări de excepție în diferite domenii de activitate.
Topul Firmelor din Județul Timiș reunește peste 800 de participanţi – reprezentanţi ai mediului de afaceri, înalți oficiali ai administrației publice centrale, regionale și locale, diplomați, reprezentanți de marcă ai mediului academic, magistrați, asociaţii de afaceri și camere de comerț din țară și străinătate și colaboratori și parteneri ai CCIA Timiş.