Eveniment regal la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului

Eveniment regal la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Eveniment regal, joi 10 mai, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului care poartă numele Regelui Mihai I al României Timişoara. Aici, a fost sărbătorită Ziua Regalităţii 2018, împărțită în două părți.

De la ora 13.00, în Aula Magna, au avut loc mai multe discursuri susținute de profesori, studenți, dar și de sponsorii și partenerii manifestării. A fost invitat și istoricul Victor Neumann, profesor universitar și directorul Muzeului de Artă Timișoara. Neumann a susținut o prelegere despre istoria țării noastre marcată de Casa Regală a României și de faptul că Regele Mihai a ctitorit USAMVB Timișoara, de aceea instituția îi și poartă numele. În a două parte a evenimentului au avut loc competiții sportive la care au participat tineri de toate vârstele, liceeni şi studenţi, alături de cadrele didactice din universitate.

Amintim că data de 10 Mai este zi de sărbătoare naţională de peste 80 de ani. Aceasta zi a fost ziua naţională a României timp de 8 decenii şi ziua Dinastiei de Hohenzollern. Ea a rămas până în zilele noastre prilej de sărbătoare pentru Casa Regală şi pentru toţi susţinătorii monarhiei. Legea privind instituirea acestei sărbători este o recunoaştere a faptului că ea face parte neîndoielnic din destinul României. Evenimentele au fost coordonate de prof. univ. dr. Petru Mergheș.

Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom din Dudeștii Vechi, unul dintre sponsorii Zilei Regalității 2018, a spus: „Emilian West Rom este cea mai mare și performantă firmă din agricultură. Noi suntem cea mai mare firmă din agricultură din două motive. În primul rând datorită  investițiile masive făcute și datorită calităților superioare ale inginerilor care lucrează la noi. Ei au vârste între 30 -38 ani și mulți au absolvit USAMVB Timișoara. Cu acest prilej, noi mulțumim USAMVB că pregătește tineri capabili să aducă performanță acolo unde sunt. Nu poți să faci performanță cu angajați mediocri. Așadar USAMVB pregătește ingineri foarte buni și astfel ajungi la succes”, a spus Sebastiano Stoppa, pe scena sălii Aula Magna, joi 10 mai.

Activităţile sportive au avut loc în campusul universitar care dispune de un complex modern de nivel european, o adevărată “oază de sănătate”, desfăşurat pe 8.000 mp (sala de sport, sală de kinetoterapie, vestiare, două terenuri de minifotbal cu iarbă sintetică recent refăcute cu nocturnă, două terenuri tenis de câmp iarbă sintetică cu nocturnă, două terenuri tenis de câmp pe zgură cu nocturnă, un teren de baschet pe suprafaţă sintetică, un teren de volei pe nisip). “Avem infrastructură și laboaratoare dotate la nivel european, la nivelul anilor 2018. Un obiectiv al manifestării este de a promova mișcarea în rândul studenților. Ne dorim ca prin acest eveniment să contribuim la educaţia prin sport a studenţilor noştri, la deprinderea unui stil de viaţă echilibrat, sănătos, la atragerea unui număr cât mai mare de studenţi în activităţile sportiv-recreative şi competiţionale. De asemenea, vrem să atragem studenţii sedentari în activităţile sportive, competiţia sportivă şi jocul fiind mijloace de întrecere, socializare, emulaţie şi spirit de fair-play”,  a subliniat prof. Mergheș.

Amintim că, în 30 iulie 1945, Regele Mihai I al României promulga Legea 617 privind înfiinţarea Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara. După aproape 70 de ani, în 30 mai 2013, în prezenţa ASR Principele Radu, a oficialităţilor şi a membrilor comunităţii academice, a avut loc loc ceremonia privind modificarea denumirii instituţiei academice în USAMVB Regele Mihai I al României din Timișoara.

Gh. M.