Eveniment premieră în sistemul cameral național, la Timișoara. CCIAT a organizat un Forum Internațional de Afaceri

Eveniment premieră în sistemul cameral național, la Timișoara. CCIAT a organizat un Forum Internațional de Afaceri

- in Actualitate, Economie, Locale, Stiri
0

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a realizat un nou eveniment în premieră în sistemul cameral național. Este vorba despre un Forum Internațional de Afaceri la care au participat delegații din Federația Rusă – Grecia – Republica Cehă – România.

Evenimentul a fost organizat în contextul misiunilor economice și al vizitelor organizate de CCIA Timiș în cursul acestui an în Republica Cehă, în Federația Rusă și în Grecia. De asemenea, acordurile de colaborare inter-camerale semnate cu ocazia acestor acțiuni oferă cadrul instituțional adecvat pentru derularea de acțiuni comune. Scopul evenimentului îl reprezintă valorificarea oportunităților de afaceri și investiții dintre Județul Timiș și aceste țări și regiuni, intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, creșterea numărului investițiilor străine în județul Timiș și promovarea produselor autohtone pe aceste piețe.

Avem acest eveniment în premieră în sistemul cameral. Și de ce spun premieră, pentru că delegațiile străine sunt din Republica Ceha, din Grecia, din Federația Rusa, cât și din Serbia, Ungaria și Bosnia-Herțegovina. Precum știți și dumneavoastră, prioritatea strategică a Camerei de Comerț este internaționalizarea. Adică promovarea produselor autohtone pe piețele intra și extracomunitare, atragerea investițiilor străine și creșterea schimburilor comerciale„, a spus Florica Chiriță, președintele executiv al CCIA Timiș.

Delegațiile străine au fost compuse din reprezentanți ai camerelor de comerț partenere din aceste țări și din companii din toate sectoarele de activitate. Alături de firmele românești, la Forum vor fi prezente firme din Serbia și Ungaria.

De la începutul anului am făcut aceste demersuri, am mers în toate țările amintite și chiar mai multe pentru ca să putem să facem ca businessul din Timiș să fie pe tărâmurile altor țări. Și iată rezultatul: astăzi sunt peste 30 de entități străine – camere de comerț, asociații, reprezentanți ai ambasadelor și, nu în ultimul rând, oameni de afaceri. Suntem foarte mulțumiți că am reușit să facem acest lucru. Din nou spun, în premieră, pentru că forumuri internaționale mai sunt, dar cu patru țări nu s-a mai întâmplat niciodată. Noi, inițial, când am fost în cele trei țări aflate cu delegații aici, am început colaborări cu firme de aici. O sa vedeți că de la microhidrocentrale și până la bunuri de larg consum avem reprezentanți din toate domeniile de activitate, și, mai mult decât atât, camerele de comerț reprezintă firme puternice din țările din care provin”, a mai spus Florica Chiriță.

La sesiunea plenară, au fost invitați să participe reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor și serviciilor deconcentrate care reglementează funcționarea unei firme în România, universități, corpul diplomatic al țărilor participante acreditat în România și al României în aceste țări.

Participanții români și străini au avut apoi ocazia să viziteze o mini-expoziție de produse “Made in Banat”.