Eveniment impresionant organizat, în PE, marți, de europarlamentarul Maria Grapini din Timișoara

Eveniment impresionant organizat, în PE, marți, de europarlamentarul Maria Grapini din Timișoara

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Eveniment impresionant și unic organizat de europarlamentarul Maria Grapini din Timișoara, marți 10 iulie, în Parlamentul European. Marea conferință “Rolul Ortodoxiei în Europa și în România” găzduită de Grapini a început cu un moment uimitor, cum nu s-a mai văzut vreodată: 12 preoți ortodocși au cântat rugăciunea Tătal nostru emoționâdu-i până la lacrimi pe cei prezenți.

Nu cunosc dacă în istoria Parlamentului European a mai început vreo conferință cu cântarea rugăciunii Tatăl nostru de către 12 preoți ortodocși. Ieri am realizat acest lucru! Așa a început ieri conferința pe care am organizat-o în PE intitulată “Ortodoxia în Europa și România, în anul Centenarului! Mulțumesc Federației Filantropia din România care a fost prezența cu zece preoți din România!”, a declarat europarlamentarul timișorean.

Conferința organizată și găzduită de Maria Grapini s-a desfășurat pe două paneluri: Rolul Ortodoxiei în Europa și în România, respectiv lansare de carte, Dora d’Istria, autor Roberta Fidanzia, în prezentarea prof. univ. dr. Viorica Bălteanu din Timișoara, traducătoarea din limba italiană.

La conferință au participat: Federația Filantropia din România, reprezentantul Bisericii Ortodoxe la UE, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Cipru, eurodeputați din Grecia, Cipru, România, precum și o delegație din Timișoara, dar și Ambasada României în Bruxelles, Reprezentanta Permanentă la UE a României, și români care trăiesc în Belgia. La final a fost lansată cartea despre Elena Ghica scrisă de  scriitoarea italiancă.

Am început cu cântarea rugăciunii Tală nostru de către preoții prezenți și am încheiat cu interpretarea a două cântece din folclorul bihorean de către un tânăr talentat, absolvent de canto. Ce poate fi mai minunat decât să pui la un loc credința, ortodoxia și cultură, să comunici cu sufletul și să construiești punți între oameni și națiuni? Acesta trebuie să fie proiectul european și național! De asemenea, am fost bucuroasă să am alături de mine la conferință pe tema ortodoxiei, pe colegul meu europarlamentar Kyrkos, din Grecia, pe care l-am întâlnit după 35 de ani, după ce am fost colegi la Politehnica din Iași. Am avut ocazia să discut cu ministrul Economiei din Austria – noul președinte al Consiliului UE, Margarete Schrambok. I-am adresat întrebări legate de programul președinției austriece pentru Piața Internă – proiecte concrete pentru IMM-uri! Surpriză a fost că m-a salutat în românește! După dezbatere am avut și o discuție privată și cred că ministrul Economiei din România ar trebui să intensifice colaboratea cu omologul austriac în vederea preluării președinției în ianuarie 2019!”, a declarat Maria Grapini.

Gh. M.