Europarlamentarul Maria Grapini și femeile de afaceri au organizat Marea Paradă a Iei românești FOTO

Europarlamentarul Maria Grapini și femeile de afaceri au organizat Marea Paradă a Iei românești FOTO

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

Ziua Universală a Iei este marcată în fiecare an, pe data de 24 iunie, odată cu Sărbătoarea Sânzienelor. Evenimentul vine să întărească demersurile pro tradiţii româneşti ale umanistei Maria Grapini, care a iniţiat o lege privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Popular din România, care se sărbătorește în a doua duminică a lunii mai.

Astfel, sâmbătă 24 iunie, marea Paradă a Iei 2017 a început, la ora 15.00, la Hotelul Timișoara, cu o conferință la care au participat specialiști în tradiții populare, istorici, scriitori, profesori și oameni simpli care iubesc folclorul românesc, iar la ora 17.00, toți cei prezenți au plecat către Parcul Rozelor, pe următorul traseu: Piața Victoriei, Primăria Timișoara și Parcul Rozelor. Aici, aștepta caricaturistul de cartea recordurilor, Ștefan Popa Popa S, care rând pe rând le-a făcut portretul tuturor celor prezenți.

Parada Iei a fost organizată de europarlamentarul umanist Maria Grapini, preşedinte fondator al Asociației Femeilor de Afaceri din România (AFAR) şi al Asociaţiei Seniorilor. O implicare deosebită în acţiune au avut-o prof. dr. Angela Podariu, președintele executiv AFAR  şi umaniştii din PPU-sl Timiş.

Maria Grapini, șefa PPUsl, a explicat de ce poartă ea Ia. „Eu am 25 de costume și încerc să mai achiziționez altele. Acum caut din zona Mehedinți. Vreau să vă spun că, atunci când sunteți supărați, când vi se pare că nu mai e nicio salvare, că totul pare negru în fața ochilor, că nimic nu merge, încercați să îmbrăcați o ie. Pentru mine ia este energia de care am nevoie, atunci când nu mai am energie. La Parlamentul European, i-am învățat pe mulți despre sărbătorilor românești. Acolo, eu mă îmbrac frecvent în ie. Totdeauna la o sărbătoare românească eu iau ia pe mine. Ziua Iei din 24 iunie noi am sărbătorit-o în avans la Parlamentul European. A fost splendid să vedeți sala PE, care de obicei are o atmosferă rigidă, însuflețită de culorile vii și luminoase ale iei. Au venit români din mai multe țări, din Italia, Spania, Franța și Germania, îmbrăcați în costume populare, din zona de unde au plecat din România. Eu i-am invitat să vină și a fost o atmosferă extraordinară”, a spus Grapini.

Ia româneasă, denumită de prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, cel mai elegant obiect de vestimentație din lume, a avut un imens succes. Sala Viena a Hotelului Timișoara a fost copleșită de cei prezenți. Ziua Iei a fost un regal, un festival al frumuseții, oferit de femeile de afaceri, în frunte cu Maria Grapini, timișorenilor. De ce ia este așa frumoasă și inedită? “Marii cărturari au decis că tradițiile noastre multimilenare să își aibă locul și pe costumele românești. Astfel, unele motive, cum e ceramica de Cucuteni și altele, să se găsească pe ia românească”, a explicat prof. Viorica Bălteanu.

Grapini a mulțumit celor implicați în organizarea acestei mari sărbători: “Mă bucură implicarea deosebită în acţiune a doamnei profesor dr. Angela Podariu – președinte executiv AFAR  şi cea a umaniştilor din PPU-sl Timiş! Va fi o zi de adevărată sărbătoare, în care vom vorbi despre ie şi importanţa ei în tradiţiile seculare româneşti, apoi vom merge într-o promenadă prin Parcul Rozelor. Sper să ni se alăture timişorenii, sper să simtă importanţa acestei zile şi bucuria de-a fi români! Îi aşteptăm, cu drag, în ii, în costume populare, să vină alături de noi! Merită să ne promovăm ce-avem mai frumos, în fiecare zi!”, a fost mesajul lui Maria Grapini.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *