Europarlamentarul Maria Grapini îi apără pe pacienţii din România în Parlamentul European

Europarlamentarul Maria Grapini îi apără pe pacienţii din România în Parlamentul European

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Europarlamentarul Maria Grapini, şefa umaniştilor şi președintele onorific al Asociației Pacienților din Timiș, ia atitudine în Parlamentul European în problema medicamentelor, pentru a-i apăra pe pacienţii din România.

 Reducerea cu 35% a prețului medicamentelor inovative complică situaţia pentru ţara nostră, pentru că pune în poziții antagonice două forțe inegale economic: pacienți versus giganți farmaceutici. Puțini politicieni se încumetă să tranșeze public problema în condițiile în care mulţi dintre ei au legături oculte cu aceste companii. În debutul lui 2017, a început disputa între asociaţiile de pacienţi şi producătorii de medicamente, care se tem că profiturile le vor scădea cu 35%. Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, spunea că aproximativ 123 de produse farmaceutice vor dispărea de pe piață și peste 800.000 de pacienți vor fi afectați.

„Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. Singurii care sunt afectați sunt pacienții fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente fiindcă vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienții care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice”, declara Zaharescu.

Europarlamentarul Maria Grapini este de altă părere.

“Invocarea motivelor economice, atunci când vorbim de pacienți, mi se pare de neacceptat. Știu că vorbim de cifre de afaceri uriașe, la fel cum știu că vorbim de oameni care pot rămâne fără medicamente! Sunt copii care nu vor mai putea avea acces la vaccinuri, ori acest lucru se constituie într-o problemă majoră pentru orice țară, nu numai pentru România. În calitatea mea de președinte onorific al Asociației Pacienților din Timiș, eu voi interveni în Parlamentul European, pe această tematică, și voi solicita un punct de vedere. Nu putem intra într-o criză de medicamente, pentru că unele companii multinaționale din domeniu sunt în pericolul de a-și reduce din profituri și așa uriașe. UE trebuie să audă că giganții industriei farmaceutice doresc să facă legea in România!”, a declarat Grapini. Protestele din ultimele zile au făcut ca o temă extrem de importantă pentru pacienții României să ajungă secundară. Europarlamentarul Maria Grapini a decis să o aducă în actualitate, chiar în Parlamentul European.

Gh. M.