Europarlamentara Maria Grapini: ”România va intra în Schengen, mai întâi pe domeniul transport aviație, apoi pe terestru”

Europarlamentara Maria Grapini: ”România va intra în Schengen, mai întâi pe domeniul transport aviație, apoi pe terestru”

- in Locale, Politica, Stiri
0

Europarlamentara Maria Grapini a declarat, vineri 20 decembrie, la Timișoara, cu prilejul conferinţei de presă de final de an, că România va intra în spațiul Schengen pe transportul cu aviația, apoi pe terestru. Grapini a prezentat și un bilanț pentru cele șase luni din noul mandat și a mulțumit presei și colaboratorilor pentru sprijinul acordat.

”Voi trimite o cerere Comisiei și Consiliului European”

Sperăm că după anul nou să avem câteva probleme rezolvate. Una dintre ele este intrarea României în Schengen, mai întâi pe domeniu transport aviație, apoi pe terestru. Eu voi insista pe subiect la noua Comisie Europeană instalată recent, dar și la Consiliul European și le voi trimite o cerere de intrare a României în Schengen”, declarat Grapini, la sediul cabinetului din Timișoara. Grapini a amintit de o chestiune foarte importantă, în ceea ce privește țara noastră cu care toți eurodeputații români au fost de acord, ceea ce nu s-a mai întâmplat în PE. Este vorba de Rezoluția privind Revoluția Română din Decembrie 1989. ”Noi am dorit să fie o rezoluție și este o premieră: toți cei 32 de eurodeputați au semnat rezoluția. Chiar nu s-a mai întâmplat ca toți să fie de acord pe o chestiune națională”.

De ce Guvernul Orban merge pe contrasens?

Având în vedere direcția clară în care merge Uniunea Europeană, Grapini a atenționat că Guvernul Orban merge pe contrasens. De ce? ”Noi, în Parlamentul European, lucrăm la noul cadru financiar 2021 -2027, prin care mărim bugetul pentru IMM-uri, start-up-uri, inovații, iar aici aud că s-a tăiat bugetul pentru start-up. Așadar mi se pare că Guvernul Orban merge în sens invers și nu e bine. El trebuie să înțeleagă că orice decizie la nivel național care se ia diferit față de mersul celorlalte țări membre UE pune într-o competiție inegală pe întreprinzătorul român și pe cetățeanul român”, a explicat europarlamentara.

O altă problemă ține de faptul că guvernul dorește modificarea ordonanței nr. 114, de aceea Grapini a atras atenția că nu e bine deloc acest fapt: ”Una dintre chestiuni este legată de consumatorul casnic de energie care nu va mai fi protejat. Și aici guvernul este pe contrasens, fiindcă în Parlamentul European și la nivelul UE, se dezbate intens cum să fie sprijinită eficient entitatea cea mai vulnerabilă de pe piața internă -cetățeanul. S-a mai votat o rezoluție legată de persoanele cu dizabilități. E un subiect pe care l-am susținut de când sunt în PE, dar și înainte când activam în domeniul asociativ în țară. Avem un comisar din Malta care se ocupă de egalitatea de gen și de persoanele cu dizabilități. Atrag atenția ca autoritățile din România să nu se joace cu indemnizația persoanelor cu dizabilități nici a însoțitorilor și nu trebuie să o reducă”, a spus eurodeputata, vineri 20 decembrie, la Timișoara.
”Nu desființați ANPC…!”

Cu prilejul conferinței de la Timișoara, Maria Grapini a luat atitudine și cu privire la intenția prim-ministrului Orban de a desființa Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. ”Domnul prim-ministrul poate nu știe, dar nu va putea să desființeze o asemenea instituție extrem de importantă pentru piața din România. ANPC-urile sunt corespondentul Comisiei Europene și a comisarului european care are în portofoliu protecția consumatorului în statele membre. Nu poți să desființezi, așa când îți vine, asemenea instituție, foarte importantă, fără de care nu poți activa eficient și să controlezi calitatea produselor de pe piață. Desființând-o, Comisia Europeană nu va mai avea corespondent în România. Noi, în Parlamentul European, am prevăzut ca toate autoritățile din țările membre UE să fie într-o rețea și să se informeze reciproc când un produs periculos pătrunde pe piața internă. Cred că este hazardată intenția domnului Orban și mă surprinde. Îi voi trimite și eu o scrisoare, fiindcă problema este chiar pe comisia mea de la Parlamentul European. Atunci eu nu voi mai avea cu cine să corespondez aici în țară, dacă se va desființa ANPC. Când apar probleme cu cine voi comunica? Nu putem să nu avem ANPC așa cum nu putem să nu avem Consiliul Concurenței. Aceste autorități sunt necesare în sistemul pieței interne a UE”.
Regulamentul Vamă

Regulamentul Vamă este foarte important și va fi aplicat de la 1 ianuarie 2021, la nivelul Uniunii Europene. De aceea Grapini a atras atenția că Guvernul României trebuie să cuprindă pe bugetul pe 2020 bani, fiindcă regulamentul Vamă este la pachet cu regulamentul, privind informatizarea vămilor. De aceea toate statele membre UE trebuie să aibă vămile informatizate cu tehnică IT, cu proceduri și regulamente, până la sfârșitul anului 2020. Sunt bani pentru asta în bugetul UE, dar trebuie o cofinanțare. Dacă statele membre nu își fixează în buget pe 2020 bani pentru a rezolva această temă, ne vom trezi că în ianuarie 2021, nu vom putea să intrăm în sistemul vamal. Bătaia mea a fost să fiu raportor pe acest regulament și trebuie să facem o protecție a consumatorilor mai ales la intrarea produselor din țări terțe în piața internă a Uniunii Europene. Este vorba de controlul la sânge a produselor contrafăcute, a celor cu preț de dumping etc., care fac o concurență neloială producătorilor europeni. Atrag atenția că România are niște teme de făcut. Eu o să trimit în scris și Guvernului României, privind necesitatea rezolvării acestor probleme”.

Protejați jurnaliștii…!

Un alt subiect dezbătut la conferință a fost protecția jurnaliștilor – cazul ziaristei ucise din Malta. Grapini a declarat că jurnaliștii trebuie să aibă protecție, așa cum trebuie să aibă orice cetățean în UE, dar PE nu poate să se bage în treburile interne în cazul Maltei. ”Noi nu ne ocupăm cu schimbarea guvernelor așa cum a propus un coleg din PE, în cazul Maltei. Nu cred că există vreun coleg în hemiciclu care să nu condamne uciderea jurnalistei. Am fost în Malta într-o delegație, am văzut tragedia, mormântul acestei jurnaliste… Haideți să ne gândim: facem noi ce trebuie aici? Am politizat viața unui om, în preajma sărbătorilor de Crăciun. Consider că trebuie să găsim măsuri și să mergem la cauză. Dacă nu ar fi fost acele cauze pe care jurnalista le investiga, ar fi fost ucisă? Avem noi măsuri specifice pentru toate statele membre să eliminăm spălarea de bani, corupţia, pentru ca sa nu mai punem jurnaliştii într-o situație critică? În toate statele există jurnaliști care sunt ameninţati, unii chiar omorâți, cum am avut și alte cazuri în Slovacia!”, a fost mesajul europarlamentarei.

Să o susținem pe Republica Moldova!

Maria Grapini face parte din Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova şi este o susţinătoare a Republicii Moldova. Intervenţiile sale din PE, ori de câte ori ţara vecină a fost pusă la zid prin sancţiuni economice radicale, au fost vehemente. Maria Grapini a cerut ca cetăţenii Republicii Moldova să nu sufere din cauza conducerii politice vremelnice. “Republica Moldova trebuie să-si continue parcursul european. Am relaţii cu Republica Moldova încă din anii ‘90, la început în business, apoi din punct de vedere politic. Cred că este necesar ca Uniunea Europeană să continue acordarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova, aşa cum s-a procedat si în guvernul anterior şi sper să nu mai fie cazul să avem o rezoluție de sancţionare a ţării. Am avut în trecut una, pe care, însă, eu nu am votat-o. De asemenea, consider că trebuie să avem în vedere situaţia din Transnistria şi evidenta ei îmbunătăţire.”, a declarat Maria Grapini.
Gh. M.