Europarlamentara Maria Grapini a marcat 161 de ani de la Unirea Principatelor Române la cabinetul din Timișoara

Europarlamentara Maria Grapini a marcat 161 de ani de la Unirea Principatelor Române la cabinetul din Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Pe acordurile melodiei Hora Unirii, europarlamentara Maria Grapini a organizat, vineri 24 ianuarie, la cabinetul de pe strada Barbu Iscovescu din Timișoara, o manifestare cultural-istorică pentru a marca 161 de ani de la Unirea Principatelor Române 1859 -2020.

Evenimentul a trezit un interes foarte mare. Au fost prezenți profesori, învățători, scriitori, istorici, artiști, revoluționari, jurnaliști, dar și publicul larg dornic să afle amănunte despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza și despre Unirea Principatelor Române, care a avut loc în 1859.

În cuvântul său, Maria Grapini a spus: ”Ziua Unirii înfăptuită de marele Alexandru Ioan Cuza trebuie sărbătorită de toți cei ce simt românește! Azi am participat la mai multe activități. La Uniunea Scriitorilor Timișoara am fost prezentă cu prilejul lansării cărții lui Constantin Mărăscu, Sfinți fără aureolă, ce vrea să fie un colț de istorie și care vorbește despre eroii rezistenței anticomuniste din Munții Banatului. Înconjurată de scriitori, poeți, istorici, mi-am hrănit sufletul! La mulți ani, români, la mulți ani, România! Trebuie să spunem că Unirea Principatelor Române este foarte bine că s-a făcut. Am spus-o și la Uniunea Scriitorilor. Cred că dacă nu ar fi fost Unirea Mică în 1859, așa cum este numită, nu ar fi avut loc nici cea mare din 1918, chiar dacă e o distanță așa mare. Evenimentele acestea istorice sunt prea puțin cunoscute de tineri. Am văzut un reportaj la televizor unde tinerii erau întrebați pe stradă dacă știu ce se sărbătorește în 24 ianuarie. Erau mulți care nu știau. Așadar am decis ca să îmi fac datoria de europarlamentar și să marchez Unirea Principatelor Române, aici, în acest cabinet, vineri 24 ianuarie 2020. Trebuie să mai spun că acest cabinet nu a fost oferit de către primărie cum ar fi normal, ci l-am închiriat privat. Vreau să spun că România trebuie să fie unită în lumea actuală globală, să rămână stat independent și suveran în Uniunea Europeană și trebuie să își apere cultura. Așa cum scriu istoricii despre evenimentele istorice așa vor fi înțelese. Istoricii au o responsabilitate imensă să prezinte adevărul istoric. Îmi pare rău să spun, dar elita intelectuală nu se implică. Punem întrebarea facem noi ceea ce trebuie în sistemul educațional? O societate e mai bună în funcție de cât de buni sunt cetățenii ei. De aceea fiecare să își facă treaba acolo unde se află și să colaboreze cu ceilalți. Nimeni nu poate să izbândească lucruri mari singur, dacă nu este sprijinit, dacă nu este unitate și înțelegere între oameni. Versurile lui Alexandrii ne sugerează clar acest mesaj. Hai să dăm mână cu mână! Unde-i unu nu-i putere. Unde-s doi puterea crește. Nici măcar Alexandru Ioan Cuza nu ar fi reușit singur să facă unirea dacă nu ar fi fost sprijinit, dacă românii nu ar fi fost alături de el“.

Colonel Constantin Gomboș a făcut o amplă prezentare a Unirii Principatelor Române cu date exacte, personaje și evenimente și a vorbit în termeni elogioși și despre personajul principal: colonelul Alexandru Ioan Cuza. El a adăugat: ”Toți românii ar trebui să se prindă an de an în Hora Unirii și să își amintească de evenimentele istorice de la Iași și de la București ce au avu loc, în ianuarie 1859, când pentru prima dată prin voința națiunii a fost ales domn al Moldovei și Țării Românești (Muntenia) – colonelul Alexandru Ioan Cuza”.

De asemenea, prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, născută chiar de Ziua Unirii, a vorbit despre marele om care a fost Ioan Cuza și despre marea lui realizare – Unirea Principatelor Romåne. În mod plastic, prof. Bălteanu a mai spus: ”O clădire nu se poate construi fără fundament. De altfel primul nume rezultat după unirea din 1859 a fost Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Abia din 1962 a început să se vorbească despre România. În 1866 s-a consfințit definitiv numele de România, inclusiv la nivel constituțional. S-a construit foarte greu Unirea Principatelor pe care o putem numi Unirea Întemeietoare, fiindcă a fost temeiul pentru unirea cea mare din 1918“.

Despre unire a mai vorbit și prof. univ. dr. Nicu Țăran, Liviu Bacana, luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989 de la Timișoara, dar și alții.
Gh. M.