Eurodeputata umanistă, Maria Grapini – un nou semnal de alarmă: „Industria ușoară nu va rezista, fără sprijin egal cu cel al altor domenii de activitate!”

Eurodeputata umanistă, Maria Grapini – un nou semnal de alarmă: „Industria ușoară nu va rezista, fără sprijin egal cu cel al altor domenii de activitate!”

- in Economie, Locale, Stiri
0

În plină pandemie de COVID-19, în contextul care criza sanitară afectează puternic sectorul economic, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, continuă să ia atitudine față de situația alarmantă în care se găsesc diferite ramuri ale industriei și nu numai. Semnalele de alarmă trase de producătorii din industria ușoară și-au găsit, imediat, un aliat necondiționat în europarlamentarul Maria Grapini.

Iată cum susțin guvernanții producătorii din industria ușoară. Codurile CAEN ale producătorilor din industria ușoară nu sunt cuprinse în programul de sprijin financiar. Este inadmisibilă această situație”, a precizat, revoltat, europarlamentarul umanist, care a anunțat că va susține demersurile producătorilor din industria ușoară.

În opinia Mariei Grapini, “neacordarea ajutorului pentru capital de lucru în industria ușoară vă crea o concurență neloială pe piața muncii, iar industria ușoară nu va putea face față, fără sprijin egal cu cel al altor domenii de activitate”.

Menționăm că Angela Dimitriu Vasiliu, președintele Asociației Sfera Factor (Asociația Producătorilor de încălțăminte, marochinărie și articole din piele din România)  a transmis o scrisoarea deschisă adresată ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, privind apariția OUG 130/2020, cu privire la acordarea de sprijin din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru și investiții în contextul crizei COVID-19, scrisoare care arată, din plin, incapacitatea guvernanților de a gestiona o situație îngrijorătoare.

Vedem că și industriile care se pare că au avut chiar creșteri în perioada pandemiei, ca cea alimentară, sunt incluse în codurile CAEN eligibile pentru acordarea granturilor pentru capital de lucru. Nu suntem în măsură să discutăm motivele pentru care s-a făcut acesta diferențiere, doar constatăm că, din motive necunoscute, se emite o condamnare la adresa industriei ușoare, care are nevoie mai mult că niciodată de un semnal că este susținută, ajutata, că sunt șanse ca momentul acesta dificil să fie trecut cu sprijin acordat, așa cum este acordat altor ramuri”, se arată în mesajul adresat de Asociația Sfera Factor.

Am fost, deseori, încurajați de Confederația Europeană, în aceste luni, să solicităm sprijin de la Guvernul nostru, pentru că toți membrii europeni vor primi ajutor European și aflăm cu stupoare că facem parte din categoria celor fară acces la acest sprijin. Vă reamintim că firmele din domeniul industriei ușoare au fost cele spre care s-au îndreptat toate privirile atunci când lipsa materialelor de protecție era atât de stringentă, iar firmele s-au mobilizat, și-au modificat structura producției, au făcut investiții, au făcut tot posibilul să ofere pieței aceste materiale, dar și spitalelor sau altor instituții echipamentele necesare. Vă rugam, așadar, să reevaluați aceste realități și să permiteți accesul, în mod egal, și pentru industria ușoară, la setul de măsuri adoptat prin OUG 130/ 2020. Considerăm că, dacă nu am da curs acestui demers, am fi culpabili de a nu vă fi informat asupra situației din domeniul nostru”, se mai precizează în scrisoarea deschisă adresată ministrului Economiei.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *