Eurodeputata umanistă Maria Grapini: ”Faptul că România face parte din UE nu înseamnă că trebuie să acceptăm ca România să fie tratată într-un dublu standard”

Eurodeputata umanistă Maria Grapini: ”Faptul că România face parte din UE nu înseamnă că trebuie să acceptăm ca România să fie tratată într-un dublu standard”

- in Locale, Politica, Stiri
0

Eurodeputata umanistă, Maria Grapini, din Timișoara, a tras un semnal de alarmă, joi 26 noiembrie 2020, și atenționează că avem nevoie de o schimbare urgentă și asta se poate face prin vot. De ce? La 13 ani de la aderare la Uniunea Europeană, Romania se află în coada statelor membre, este marginalizată și tratată cu dublul standard, pentru că președintele României nu ne reprezintă în Consiliul European cu demnitate și curaj!

Grapini mai spune că în primul rând aici este vorba de calitatea vieții cetățenilor, a copiilor cetățenilor, despre accesul la educație și la sănătate. Toate acestea determină un nivel al calității vieții care poate fi mai mare sau mai mic, dar pentru care autoritățile și președinția trebuie să lupte.

Redăm declarația eurodeputatei umanistei, Maria Grapini, din Timișoara: ”Nu pot ca umanistă să nu subliniez acest lucru: anume că de sănătatea populației depinde și competitivitatea economică. Ai cetățenii sănătoși și educați, atunci și economia poate funcționa mai bine. E clar că nu poți avea competitivitate, cu angajați care nu sunt sănătoși. E trist să spunem dar ne aflăm la coada statelor membre ale Uniunii Europene, în toate aceste privințe. Mă mai refer la un fapt pe care îl consider negativ: credibilitatea, care după 13 ani de când am aderat la UE are mult de suferit. Dacă nu ai credibilitate și imagine bună, nu poți să vinzi. Partenerii economici nu au încredere în tine și nu vor să colaboreze cu tine. Din păcate în acești 13 ani, au fost mulți români care au săpat la imaginea și credibilitatea României la nivel internațional, de aceea acum nu apărem ca o țară credibilă, cam în tot ceea ce facem. Aici nu ne referim numai la corupție, fiindcă s-a dovedit că cea mai mare corupție se află în 9 state bine dezvoltate din Occident, din Vest, nu din Est. Trebuie să spunem că totuși aceste 9 state au credibilitate la parteneri. De exemplu, orice s-a întâmpla din punct de vedere al corupției, în Germania, nemții tot au credibilitate. În schimb în România, oricât de mic ar fi un gest de corupție, vom avea mari probleme la nivel internațional, fiindcă avem o imagine proastă în lume și nu suntem credibili.

De aceea atrag atenția că, acum după 13 ani, trebuie să avem o politică externă eficientă care să aducă credibilitate României. Politica externă o face președintele țării, ministerul de externe, dar la imaginea externă contribuie foarte mult și cei 33 de eurodeputați români din Parlamentul European, dar și parlamentarii români, și, până la urmă, fiecare cetățean român prin faptele sale. Politica externă este șubredă în acest moment, fiindcă am avut o instabilitate guvernamentală și de multe ori am avut numiri politice a ambasadorilor, când aceștia ar trebui să fie de carieră și să știe exact ce au de făcut. La un bilanț simplu după 13 ani nu stăm bine la politica externă. Eu îmi pun speranța în ceea ce ar putea face românii printr-o unitate și prin recâștigarea încrederii. Putem să ne recâștigăm curajul, onoarea și demnitatea și să punem în aceste locuri cheie oameni bine pregătiți, care să lupte pentru România cu adevărat, nu pentru partidele politice. Trebuie să fie patrioți. A fi în Uniunea Europeană și în Parlamentul European nu înseamnă a nu fi patriot și să nu îți iubești țara și să lupți pentru imaginea ei și pentru interesele ei în lume. A accepta că România face parte dintr-o elită, așa cum este Uniunea Europeană, nu înseamnă că trebuie să accepți ca România să fie tratată într-un dublu standard”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *