Pe 3 august 1919, Timișoara și Banatul s-au alipit României Mari. Atunci, în orașul de pe Bega, au intrat trupele române, iar Banatul a fost readus în graniţele țării. Momentul a fost unul înălțător și emoționant. Dorobanţii Armatei Regale Române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat, în data de 3 august, în Timişoara, şi au instaurat administraţia militară română pe teritoriul judeţului Timiş-Torontal. Aceștia au fost primiți de prefectul Aurel Comșa, primarul Iozsef Geml și alte oficialități ale orașului.
La ceas aniversar, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a transmis un mesaj orașului și locuitorilor Timișoarei:
“Dragi timișoreni, mulțumesc Timișoarei pentru viața frumoasă pe care o trăiesc aici, alături de cei dragi! Ziua Timișoarei este ziua noastră, a tuturor, un moment de mare sărbătoare! Trebuie să milităm împreună pentru dreptate și adevăr, să fim implicați, să ne pese! Să fim buni timișoreni, buni români, patrioți, cu toții! Să ne respectăm valorile, tradiția și cultura românească! Să iubim Timișoara, să o promovăm și să ne implicăm pentru dezvoltarea ei! La mulți ani și sănătate! La mulți ani, timișorenilor aflați în lumea aceasta mare, sunt cu sufletul alături de ei!”, este mesajul eurodeputatei umaniste, PPU-sl, Mariei Grapini din Timișoara.
De menționat că ziua de 3 August a devenit Ziua Timişoarei în anul 1999, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217.
Timișoara, orașul multicultural de pe Bega, care a trecut de-a lungul istoriei sub diverse jurisdicții teritoriale, își sărbătorește, la 3 august, ziua când revine, pentru totdeauna, la administrația românească. Astfel, la 3 August 1919, atunci când Banatul se unea cu Romania, iar trupele sârbe după 8 luni de control asupra provinciei se retrăgeau, în Timișoara se instaura administrația românească. Începând cu anul 1999, Consiliul Local al Timișoarei consfințea ca data de 3 august să devină oficial Ziua Timișoarei.
”Orașul florilor, Timișoara, este un oraș cu multe recorduri si premiere, printre care putem aminti că a fost primul oraș din Europa cu străzi iluminate electric (1884), primul oraș din tara cu tramvai tras de cai (1884), dar și primul oraș liber după Revoluția din 1989. În zi de aniversare, ne dorim ca Timișoara să rămână același oraș de cultură și tradiție, același oraș dinamic și de dezvoltare economică a țării. La mulți ani Timișoara! La mulți ani, dragi timișoreni!“, cu stimă, președinte interimar PPU(social-liberal) – Filiala Timiș, ing. Ioan Urda.