Eurodeputata Maria Grapini – într-un schimb de opinii de mare interes cu directorul general al OLAF, Ville Itala

Eurodeputata Maria Grapini – într-un schimb de opinii de mare interes cu directorul general al OLAF, Ville Itala

- in Locale, Politica, Stiri
0

În Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European, a avut loc, în această săptămână, un schimb de opinii de mare interes între eurodeputata Maria Grapini și directorul general al OLAF, Ville Itala, cu privire la raportul anual al OLAF pe anul 2019.

În perioada 2010-2019, OLAF a încheiat peste 2000 de investigații, a recomandat recuperarea a peste 7.3 miliarde EUR la bugetul UE și a emis peste 2700 de recomandări pentru acțiuni judiciare, financiare, disciplinare și administrative care trebuie întreprinse de autoritățile competente ale statelor membre și ale UE. În 2019, investigațiile efectuate de OLAF au variat de la fraude complexe care implică utilizarea de achiziții prin utilizarea fondurilor UE și au manipulat procedurile de licitație, la operațiuni vamale comune majore care vizează bunurile de consum.

Un număr tot mai mare de cazuri implică proiecte legate de mediu, în conformitate cu accentul tot mai mare pus de UE asupra politicilor ecologice și durabile. În 2019, OLAF a finalizat 181 de investigații, emițând 254 recomandări către autoritățile naționale și UE relevante. OLAF a deschis 223 anchete noi în cursul anului 2019, în urma a 1 174 analize preliminare efectuate de către experții OLAF, și a recomandat recuperarea sumei de 485 milioane EUR la bugetul UE.

Din păcate, directorul general al OLAF a menționat România cu un caz negativ. O firmă a participat la licitație pentru un proiect pe fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro pentru o lucrare de îmbunătățire a apei potabile. A câștigat licitația cu documente false și după ce a câștigat licitația nu a mai executat lucrarea!

Europarlamentarul român, Maria Grapini, membru al Comisiei CONT, dar și vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a ridicat câteva probleme legate de Piața internă:

Pe problemele pe care le-a prezentat domnul director general al OLAF pe contrafacere, prețuri subevaluate și achiziții publice, pe aceste trei probleme m-am luptat în țara mea când conduceam un patronat în domeniul textil și vreau doar să văd punctul dumneavoastră de vedere. Noi, Parlamentul European, trebuie să inițiem ceva și să cerem Comisiei câteva modificări. Credeți că putem să diminuăm contrafacerea dacă ar exista o Uniune Vamală în care să avem aceleași proceduri de verificare a produselor la intrarea în Piața Internă, pentru că majoritatea produselor contrafăcute provin din țări terțe? Nu credeți că ne-ar ajuta să avem următorul mecanism, și anume prețuri minime a fiecărui produs în Vamă? Domnule director general, ați amintit țara mea, România, și vreau să vă întreb dacă dumneavoastră nu considerați că Directiva pe achiziții este prea slabă? Din acest motiv achizițiile transfrontaliere și cele în cadrul statelor membre pot fi trucate. Trebuie să găsim mijloace prin care să corectăm aceste metode prin care avem pierderi la venituri și pe de altă parte creștem cheltuielile”, a întrebat europarlamentarul Maria Grapini.

Directorul general al OLAF i-a dat dreptate  europarlamentarului Maria Grapini din Timișoara, considerând propunerea a fi ”un concept interesant”, răspunsul nefiind, totuși, unul concret:  ”Prețurile fixe la import este un concept interesant. Din punctul meu de vedere cred că ar ajuta. Cred că este un aspect politic și nu ne putem ocupa noi de acest lucru. Noi anchetăm cazurile de subevaluări”, a răspuns Ville Itala, directorul general al OLAF.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *