Eurodeputata Maria Grapini – în sprijinul dezvoltării comerțului en-gros în Uniunea Europeană

Eurodeputata Maria Grapini – în sprijinul dezvoltării comerțului en-gros în Uniunea Europeană

- in Economie, Locale, Stiri
0

Europarlamentara timișoreancă Maria Grapini organizează, pe data de 3 martie, o importantă dezbatere, privind importanța dezvoltării comerțului en-gros în Uniunea Europeană.

Cu acest prilej, Maria Grapini va aduce la aceeași masă oamenii cheie din domeniul comerțului en-gros, pentru a adresa probleme cu care se confruntă comercianții. Printre invitați se numără președintele EuroCommerce, dar și europarlamentarii din Comisia pentru Piaţă

Internă şi Protecţia Consumatorilor, a cărei vicepreședintă este chiar Maria Grapini.

Doamnă eurodeputată, Maria Grapini, de ce este important comerțul en-gros la nivelul UE?

Maria Grapini: Comercianții en-gros sprijină magazinele, meșteșugarii, producția industrială, farmaciile, servicii de îngrijire medicală, serviciile de catering și ospitalitate și fermieri. Astfel, sunt conectați furnizorii și clienții de afaceri. Activitatea angrosiștilor este esențială pentru lanțurile de aprovizionare ale multor sectoare din economie. Totodată, comerțul en-gros sprijină dezvoltarea și inovarea companiilor. Angrosiștii sunt, de asemenea, contribuabili importanți pentru economia locală, oferind locuri de muncă oamenilor și servicii firmelor la nivel local și stimulând activitatea economică în orașele mici și zonele rurale. Aceștia furnizează sisteme eficiente de logistică și sprijină lanțul de aprovizionare, facilitând procesul birocratic al accesului la produse.

Ce ar trebui să se îmbunătățească în sistemul de comerț angro? Ce nemulțumiri există în rândul comercianților?
Maria Grapini: Principalele provocări care afectează sectorul includ digitalizarea, durabilitatea, dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților, globalizarea și dezvoltarea ecosistemelor industriale.
Comerțul angro este într-o continuă transformare, angrosiștii susțin dezvoltarea noilor modele de afaceri și oferă servicii de afaceri personalizate. Pentru a putea ataca, în mod eficient, aceste probleme este nevoie de reglementarea unui cadru legislativ care să asigure un nivel echitabil între toate rețelele de distribuție și de aprovizionare, bazat pe corecta evaluare a impactului individual și al costurilor cumulate asupra întreprinderilor angro. Printre alte probleme cu care se confruntă angrosiștii se numără și necesitatea facilitării accesului la date, asigurând în același timp o protecție adecvată a secretelor comerciale și asigurarea securității juridice. Inteligența artificială joacă un rol important în această problemă, dar folosirea tehnologiei bazate pe inteligență artificială implică dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților.

În concluzie, ce mai puteți adăuga?
Maria Grapini: În concluzie, multe sectoare din economie depind de comerțul en-gros, astfel încât a ajuta angrosiștii, înseamnă, de fapt, susținerea economiilor statelor membre. Evoluția acestui domeniu va ajuta, cu siguranță, la crearea de noi oportunități de afaceri, locuri de muncă, diminuarea birocrației dintre furnizori și întreprinderi și, astfel, va facilita accesul cetățenilor la bunuri și servicii de calitate. În același timp, voi susține o politică de etică între producător și angrosist pentru a nu exista o presiune asupra producătorilor privind prețul. Trebuie să existe o corectă partajare a profiturilor între producător și angrosist. În urma dezbaterilor din cadrul acestei conferințe, ne dorim să ajungem la un consens și să găsim soluțiile legislative pentru ca aceste lucruri să se întâmple.
Gh. M.