Un nou termen în procesul jupânilor menținuți abuziv pe funcții de conducere, după împlinirea vârstei de pensionare, la Universitatea Politehnica Timișoara este așteptat cu neîncredere de sindicaliștii și comunitatea din instituție. Procesul intentat de sindicaliștii din Politehnica Timișoara conducerii universității este tergiversat la infinit. Un nou termen în cazul jupanilor care au călcat în picioare legea și Carta UPT doar pentru a rămâne pe funcții are loc luni, 16 decembrie.
“La cât de prost funcționează justiția, adică nu se mai încetează cu intervențiile, cu relațiile, cu fel și fel de modalități de a prelungi procesele și a acorda satisfacție unor oameni certați cu buna conduită nu mă aștept ca procesul să aibă o finalitate în spiritul dat de instanța de fond. Conducerea noastră spune peste tot că nu are niciun fel de teamă și își va duce mandatul la capăt. Ceea ce se întâmplă la nivel de societate, prin deciziile în contradictoriu și de neînțeles ale unor magistrați, pentru persoanele vremelnice în funcții, mă face să nu mai am încredere că sprijinul instanțelor judecătorești este pentru ca România se să se îndrepte spre o țară normal, în care legea este aceeași pentru toți. Cum pot să am încredere când în 18 noiembrie a fost recuzat un judecător și Curtea de Apel Timișoara a aprobat cererea conducerii UPT, iar solicitarea avocatului nostru de strămutare a procesului, pe motive evidente, nu s-a acceptat?!!!. Opinia mea este că s-au dat aceste ordonanțe președințiale fără citirea fondului. Ca orice cetățean care vrea respect și normalitate, care a ieșit în stradă ca justiția să fie independentă, doresc cu tărie ca aceasta să folosească măsuri egale pentru toți, indiferent de poziție și funcție, dar ce se întâmplă, acum, mai poti avea încredere în verticalitatea și moralitatea tuturor structurilor din justiție?!” a declarat pentru www.banatulmeu.ro profesorul universitar Ilare Bordeașu, vicepreședintele național Alma Mater și președinte de onoare al sindicaliștilor din Universitatea Politehnica Timișoara.
După aproape 2 ani de amânări SLUPT câștiga în aprilie 2019 procesul maraton intentat conducerii Universității Politehnica din Timișoara. Sindicaliștii au dat în judecată conducerea instituția de învățământ superior după ce doi decani: Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică) și prorectorii Corneliu Davidescu și Marius Oteșteanu au rămas pe funcții de conducere deși au depășit de multă vreme vârsta de 65 de ani. De peste o lună chiar și rectorul Viorel Aurel Șerban a depășit vârsta de 65 ani. Un articol din Carta UPT, în strictă concordanță cu Legea Educației nr.1 din 2011, revizuită și adăugită, interzice clar acest lucru. Conducerea UPT a făcut apel și executarea silită a fost suspendată la începutul lui iulie de Curtea de Apel Timișoara, până la judecarea apelului.
“Toată comunitatea care înțelege să apere prestigiul universității, care înțelege că în universitate o funcție de conducere este vremelnică, iar universitatea este instituție de stat și nu moșie, nu feudă a conducătorilor vremelnici, sunt mulțumiți de sentința de fond și înțeleg că acum aceste tărăgănări nu își mai au sensul și așteaptă suspendarea pentru că nedreptatea (așa este văzută!!!!) făcută de Curtea de Apel este cunoscută. Lumea a înțeles că s-a abuzat și această conducere nu are nimic de a face cu respectul față de universitate decat prin poziția pe care o are vremelnic, aducând o pată grea pe istoria înaintașilor și asupra Universității Politehnica Timișoara, dând un prost exemplu celor care vor intra în competiție pentru mandatul 2020-2024. Noi am depus la dosar dovada că domnul rector a demis în mandatul 2012-2016 persoane cu funcții de conducere și a apelat la interimat așa cum cere legea. Acordarea ordonanței președințiale pe motiv că și-au dat demisia este încă o dovadă că judecătorii de la apel nu au citit fondul, luând de bun doar ce au formulat avocații conducerii. La dosar este adresa prin care, de exemplu, a fost demis profesorul Liviu Bereteu. El a primit o adresă prin care a fost înștiințat că îi încetează mandatul funcției de conducere în baza Cartei UPT și a legii, așa cum noi am cerut în instanță să se constate și după cum instanța de fond a constatat, iar Curtea de Apel Timișoara refuză să recunoască”, ne-a mai spus profesorul Ilare Bordeașu.
Sentinta Tribunalului Timiș din aprilie obliga conducerea UPT să organizeze concursuri pentru ocuparea mai multor funcții de la cel mai înalt nivel. Prorectorii: Corneliu Davidescu și Marius Oteșteanu și decanii Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică) trebuiau conform deciziei Tribunalului Timiș să fie demiși. Ei sunt menținuți abuziv în funcții de rectorul Viorel Șerban care la rândul său a împlinit 65 de ani în timpul mandatului. Se pare că procesul este lungit la infinit, cei din conducerea UPT apelând la mai multe tertipuri ca procesul să se termine cam când se termină și mandatul lor…