Embargo Fest – timp de trei zile la Dudeștii Vechi

Embargo Fest – timp de trei zile la Dudeștii Vechi

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

Timp de trei zile, Dudeștii Vechi, din județul Timiș, intră în atenția publicului românesc și străin, din Europa. În premieră, „Embargo Fest 2018” își deschide porțile, în perioada 18 -20 mai. Prin mesajul inedit, evenimentul a atras deja atenția întregii lumi culturale din Banat și de peste hotare și se anunță, încă de pe acum, un mare succes.

Primarul din Dudeștii Vechi, Bono Cucalan, i-a asigurat pe vecinii și prietenii din țara vecină că granița cu Serbia va fi deschisă suplimentar, până la ora 03.00 dimineața. “Porțile frontierei cu Serbia vor fi deschise non-stop. Granița de la Valcani – Ocrin este accesibil de la ora 8.00 -20.00, zilnic. De aceea mulțumim și Poliției de Frontieră. A aprobat un program suplimentar, până la ora 3 dimineața, pentru vecinii și prietenii din Serbia, care vor participa la Embargo Fest.  Doresc să multumesc Consiliului Județean Timiș pentru sprijinul acordat. Embargo Fest e un proiect foarte bun care s-a pliat foarte bine pe spiritul comunității noastre și, astfel, am primit finanțare de la CJT fără probleme. Organizatorii Răzvan și Mirela sunt copiii comunității noastre între timp am mai adoptat unul. El se numește Sebastiano Stoppa, directorul Emiliana West Rom, o firmă fără de care agricultura din Banat ar înseamna mult mai puțin. El este foarte deschis la tot ce ține de sprijinul satelor. El ajută multe evenimente și echipa noastră de fotbal”, a declarat Bono Cucalan, marți 15 mai, la conferința de presă de la Timișoara.

Embargo Fest îşi va deschide porţile pentru public vineri începând cu ora 16:00 când cei prezenți vor putea viziona filmul documentar „Peisaj dupa embargo”, de Florin Iepan (TVR Timişoara), iar mai târziu programul va continua cu Amaro Del (SRB), Spitalul de Urgenţă şi Mihai Mărgineanu şi Banda. Sâmbătă începând cu ora 17:00 vor urca pe scenă Ansamblu de dansuri sârbeşti Sf. Sava din Sânnicolau Mare, iar mai apoi îi veţi putea auzi pe cei de la The Weenkend Bandits, Lucky Cash (SRB) şi Cargo. Duminica va fi o zi plină. Începând cu ora 17:00, Teatrul Merlin din Timişoara îi va încânta pe copii cu un spectacol de teatru, pe numele său de Noua poveste a Scufiţei Roşii. Seara va continua cu Olivera Petcov, Melting Dice, iar mai apoi va avea loc mult aşteptatul concert al celor de la Bajaga i Instruktori. În fiecare zi de la ora 24:00, Embargo Fest îi aşteaptă pe cei care doresc să continue petrecerea la Green Stage, unde vor putea asculta diferite stiluri de muzică mixate de renumiţi producători muzicali şi DJ precum K-Lu, Mr. Goju (MNE), DJ Axa, B:Hex şi Spazm şi multe alte surprize muzicale. Accesul la Green Stage va fi gratuit.

La prima ediție a Embargo Fest 2018 pe Stadionul “Hristo Stoichkov” din Dudeștii Vechi, bănățenii își vor reaminti de muzica celor de la Bajaga şi a altor artişti consacraţi, dar se vor bucura de evenimente culturale care mai de care mai interesante, de bunătăţile culinare sârbeşti şi româneşti și multe altele. Embargo Fest vine ca o alternativă pentru dezvoltarea vieţii culturale din mediul rural și vrea să dea, totodată, un impuls culturii minorităților naționale, în contextul în care anul acesta, comunitatea bulgarilor din Dudeştii-Vechi, sărbătorește 280 de ani de la venirea lor pe actualul teritoriu al României. Organizatorul principal și sufletul evenimentului este Răzvan Munteanu, un dudeștean care nu mai are nevoie de nicio prezentare, el făcându-se remarcat pe scena muzicală românească. Eforturile lui sunt susținute de Primăria Comunei Dudeştii-Vechi, Consiliul Judeţean Timiş şi Emiliana West Rom.

Vrem să dezvoltăm acest festival și să devină tradiție. Dorim să ținem  porțile cât mai deschise între Serbia și România (Timiș), cât mai mult timp. Domnul primar din Dudeștii Vechi, Bono Cucălan, și domnul Sebastiano Stoppa au fost primii care au fost de acord să ne sprijine în proiect. Am discutat cu ei și ne-au asigurat de sprijinul lor. Astfel, cu ajutorul Primăriei Dudeștii Vechi, al Emiliana Vest Rom și al CJT am reușit să organizăm acest important festival, în premieră, care se va desfășura pe două scene, la sfârșitul săptămânii. Nu este un simplu festival muzical, ci va cuprinde mai multe domenii artistice. Practic este un festival românesco-sârbesc, făcut la bulgari acasă (Dudeștii Vechi, fiind o localitate cu foarte mulți bulgari)”, a spus Răzvan. „Eu vreau să îi felicit pe organizatorii Embargo Fest 2018, fiindcă au avut o idee foarte bună pentru a pune în practică asemenea eveniment și ei sunt foarte motivați. Noi dorim să arătăm că satul bănățean din Timiș este foarte important și nu este o zonă moartă, ci o regiune vitală pentru România și pentru Banat. Noi, Emiliana West Rom, oferim locuri de muncă pentru 100 de angajați și cei mai mulți sunt tineri ingineri cu o pregătire superioară și dezvoltăm de mulți ani o afacere profitabilă în agricultură și încercăm să ajutăm comunitatea atunci când este nevoie. La sat lipsesc tinerii, iar un asemenea festival de muzică și artă readuce tinerii la sat. Vrem să aratăm că în mediul rural viața este frumoasă, iar agricultura aduce pe lângă bunăstare și locuri de muncă și distracție, așa cum este Embargo Fest. Așadar mulțumesc organizatorilor – Sfera Timișoarei, Primăriei DudeștiiVechi și Consiliului Județean Timiș”, a fost mesajul lui Sebastiano Stoppa, marți 15 mai, la conferința de presă. Astfel, prin mesajul inedit de apărarea satului bănățean și a agriculturii, evenimentul a atras deja atenția întregii lumi culturale din Banat și de peste hotare și se anunță, încă de pe acum, un mare succes. „Vrem să muțumim tuturor celor care s-au implicat. Avem mulți parteneri. Festivalul este și un pas pentru dezvoltarea turismului în zona rurală. În Dudeștii Vechi chiar este un muzeu special. Cu ocazia Centenarului României promovăm și sărbătorim multiculturalitatea și diversitatea”, a declarat Mirela -reprezentana Sfera Timișoarei. Organizatorii festivalului pun la dispoziţie, pentru cei interesaţi, un autobuz care va face 3 curse gratuite pe zi Timişoara – Dudeştii-Vechi.

Gh. M.