Elevii Liceului ,,Mathias Hammer” au descoperit ce frumoasă-i țara noastră FOTO

Elevii Liceului ,,Mathias Hammer” au descoperit ce frumoasă-i țara noastră FOTO

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

”Săptămâna Altfel” ne-a oferit, ca în fiecare an prilejul de a căuta noi și noi activități distractive și instructive în același timp. Anul acesta am ales să organizăm o excursie de două zile pe traseul Anina-Sibiu-Brașov-Predeal-Râșnov-Bran-Anina. Obiective turistice vizitate au fost: Piața Mare, Piața Mică, Podul Mincinosilor, Biserica Evanghelică Sf. Maria, din Sibiu, Castelul de lut Valea Zânelor de la Porumbacu de Sus, Brașov Piața Sfatului, Biserica Neagră, Cu cazare în Predeal. A doua zi am vizitat Castelul Bran, Parcul cu dinozauri de la Râșnov și Cetatea Râșnov.

Am ascultat cu interes povestea orașului Sibiu aşezat în inima ţării, la răscruce de drumuri, care închid esudul Transilvaniei, asemenea unei fortăreţe, pe care timpul nu a reuşi tniciodată să o distrugă. Începuturile Sibiului se pierd în negura vremurilor. Cert rămâne faptul că, primele pagini ale cronicii oraşului se leagă de coloniştii saşi, chemaţi aici de regii unguri, care doreau să-şi consolideze stăpânirea asupra Transilvaniei. Dezvoltarea vertiginoasă şi constantă a Sibiului l-a transformat, timp de trei secole, în cea mai important cetate a Transilvaniei, unul dintre cele mai înfloritoare şi prospereoraşe din această parte a Europei. Cetatea Sibiului sau Hermannstadt-ul cum s-a impus înconştiinţa europenilor a fost, dintotdeauna cel mai important centru al populaţiei germane din Transilvania. Acest lucru a determinat Sibiul să ofere o lecţie de toleranţă şi comuniune interetnică, atât în trecele trei culture majore (română, maghiară şi germană), cât şi la nivelul minorităţilor. Astăzi, Sibiul îşi atrage turiştii prin farmecul său medieval, ori prin şarmul irezistibil al vieţii sale culturale.

Castelul de lut din Valea Zânelor ne-a transpus într-o lume de poveste, la poalele Munților Făgăraș, într-un loc în care arhitectura castelului și pitorescul regiunii te fac să poposești și să visezi la basme cu zâne și zmei.

Orice vizită în Brașov începe cu centrul istoric. După o plimbare pe Strada Republicii de-a lungul căreia admire arhitectura frumoaselor clădiri, am ajuns în Piaţa Sfatului, vestită şi pentru găzduirea festivalului Cerbul de Aur. Toate clădirile din Piaţa Sfatului din Braşov îţi dovedesc prin architectural ororiginea gemani că a acestui frumos oraş. În Piaţa Sfatului te poţi aşeza la o terasă şi astfel să te bucuri de toată frumuseţea ce te înconjoară. În mijlocul pieţii se află Casa Sfatului care găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie. Tot în Piaţa Sfatului se află şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Mureşenilor (Casa Mureşenilor). Principalul simbol al Braşovului, Biserica Neagră este la câteva minute plimbare din Piaţa Sfatului. Aceasta este unul din cele mai representative monumente de arhitectură gotică din România. A fost parţial distrusă în marele incendiu din 1689  şi astfel şi-a dobândit numele actual.

Am aflat despre staţiunea Predeal că este situată în  centrul României pe Valea Prahovei, între râurile Prahova şi Timiş, la poalele munţilor Bucegi la nord-est de aceştia şi cele ale munţilor Baiului la nord-vest. Oraşul Predeal este cel mai în alt oraș din țară, aflat la altitudinea de 1030m – 1110m. Am înnoptat la o pensiune selectă, cu parc de joacă, cu terase și mâncare foarte bună.

Castelul Bran, sau, cum le place amatorilor de senzații, Castelullui Dracula, ridicat aici cu mai bine de 600 de ani în urmă, păstrează și transmite vizitatorilor ceva din mândria cavalerilor care i-au călcat pragul în vremurile sale. Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-un amplasament cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment Muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

Distracția maximă ne-a așteptat în lumea dispărută a dinozaurilor de la Râșnov. Am urmărit filmulețe interesante, am vazut copia unui meteorit și a unui vulcan, am atins dinozauri uriași.

Apoi am urcat în lumea cavalerilor din cetatea Râșnov. Aici povestea fortificațiilor, peisajul încântător și lumea privită de sus ne-au făcut  să trăim istoria și geografia clasei a IV-a, să întelegem mai bine tot ceea ce învățasem din manualele școlare.

La vârsta copilăriei, vârsta ,,descoperirii lumii”, cunoașterea frumuseților țării ocupă un loc extrem de important. Rolul excursiei a fost acela de a înlesni cunoașterea, de a-i aduce pe copii în contact direct cu natura și cu frumusețile ei, cu trecutul istoric, dar și cu oamenii care o îmbogățesc și o înzestrează necontenit.

Excursia a trecut, amintirile adunate au rămas în portofoliile copiilor și în inimile celor mari și mici. La  aceasta excursie au participat 42 elevi de la Liceul ,,Mathias Hammer” Anina, șase părinți și patru cadre didactice: prof. Ramona Focht – organizatoare, prof. Adriana Imbrescu, prof. Marius Simion și prof. Gabriel Ruva. Conducerea liceului din Anina este asigurată de Cornel – Mihai Boboescu, director general şi Alexander Hirschvogel, director adjunct.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *