Elevi din întreaga ţară vor lansa sateliţi, creaţie proprie, la Timişoara

Elevi din întreaga ţară vor lansa sateliţi, creaţie proprie, la Timişoara

- in Educatie, Locale, Stiri
0

În premieră, Universitatea de Vest din Timișoara şi Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială România orgnanizează finala Competiției Naționale de CanSat dedicată elevilor de peste 14 ani, în perioada 3-4 aprilie.

Florin Jurca, PR UVT, a explicat că aceste CanSat-uri ale celor opt echipe calificate în finală vor fi lansate la înălțimea de 1 km pentru a coborî apoi cu parașuta la sol. Provocarea lansată tinerilor constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Cele opt echipe finaliste au fost selectate de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pe baza calității propunerii, din rândul a 21 de echipe românești înscrise în prima etapă a competiției.

Lansarea CanSat-urilor va avea loc la Aeroportul Utilitar Timișoara (Aerodromul Cioca) de la înălțimea de 1.000 de metri dintr-un motodeltaplan în cursul dimineții de vineri (orele 10.00-12.00) sau, în cazul în care condițiile meteo nu vor fi favorabile în acea zi, în cursul zilei următoare (sâmbătă, orele 10.00-12.00).