Elevi de la un liceu din Arad, la spital dupa ce in scoala s-a facut dezinsectie

Elevi de la un liceu din Arad, la spital dupa ce in scoala s-a facut dezinsectie

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

Alertă în Arad după ce 20 de elevi înscriși la Liceul German din oraș s-au simțit rău și s-au deplasat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean pentru a primi îngrijiri medicale, astăzi. Asta după ce în unitatea de învățământ s-a efectuat dezinsecție, în urmă cu câteva zile.

În urma acestui incident, s-a sesizat și Ministerul Sănătății, care a dispus un control mixt de urgență. Se pare că cei 20 de elevi, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, au acuzat erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături.

Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceștia învață, vineri, 10 ianuarie 2020, au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie. O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a Spitalului Județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii. De asemenea, reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara, a informat Ministerul Sănătății.

La acest moment, starea de sănătate a celor 18 copii este bună. Aceștia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare.

Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.