EDITORIAL: Syriza acest PP-DD al Greciei

EDITORIAL: Syriza acest PP-DD al Greciei

- in Fără categorie
0

de Miroslav Stanici

Iată că a trecut prima săptămână după alegerile parlamentare din Grecia, marele învingător a fost partidul de extremă stângă Syriza şi al său lider Alexis Tsipras. Formaţiunea a strâns 36% din voturi, majoritatea parlamentară fiind completată cu câteva voturi venite din partea Partidului Independenţilor. Tsipras este un lider extrem de carismatic în Grecia el făcând tot felul de declaraţii „piperate”. Spre exemplu a promis că nu va purta cravata până în momentul în care ţara sa nu va scăpa de datorii şi că tot el reprezintă unica speranţă şi salvare pentru Grecia.

Toată lumea s-a grăbit să-i acuze pe greci că au căzut pradă unor instincte populiste şi promisiuni deşarte venite din partea extremei stângi. Însă nimeni nu s-a gândit că farmecelor stângii (într-adevăr ceva mai moderate) au căzut. A căzut şi Franţa şi Italia, Francois Holde şi Mateo Renzi fiind vârfuri de lance atât în politica țărilor de rezidență cât și în politica UE. Da! Tsipras merge mai departe decât social democraţii din vest şi se exprimă ca fiind împotriva capitalismului, Uniunii Europene şi a relaţiilor proaste cu Rusia. Însă aceiaşi concepţie economică privind respingerea austerităţi şi a politicilor sociale ce încurajează egalitatea între indivizi şi a politicilor de economie de tip autarhic le exprimă toţi… Şi dacă privim atent către România ghici ce vedem? Un Guvern dominat tot de stânga! Am înţeles că se numeşte coaliţia USL 2. Victor Ponta s-a urcat în 2012 pe un val al opiniei publice care denunţa politicile de dreapta ale guvernului Boc şi a avut de câştigat.

Că între timp şi a pierdut simpatia e aproape normal, sunt trei ani de guvernare cu bune şi cu rele fără tăieri de pensii, salarii şi creşteri de TVA, dar cu impuneri de taxe în benzină, strângeri de mâinii cu reprezentaţi ai Chinei şi pe aceiaşi linie scoaterea de după cordonul sanitar a lui Corneliu Vadim Tudor (în timpul campaniei de la prezidenţiale). Între timp partidul OTV nu a ratat nici el ocazia să îl susţină pe Victor Ponta printr-un pact de colaborare la nivel parlamentar, totul în schimbul unei funcţii pentru Simona Man.
La fel ca PP-DD şi Syriza a susţinut diferite guverne în Parlamentul de la Atena în schimbul unor firmituri guvernamentale. Şi ei la fel ca şi Dan Diaconescu au pregătit un anumit număr de soluţii venit din partea poporului pentru ieşirea din criză. Sigur că nerealiste! La fel cum Dan Diaconescu promitea 20.000 de euro fiecărui român, Tsipras promitea dublarea salariului minim pe economie. Grecia fiind pe fundul prăpastiei şi riscând să tragă după ea toata Uniunea Europeană.

Ceea ce au avut unii şi nu au avut alţii este simpatia faţă de Rusia. Nu i-am auzit încă pe PP-DD-işti să exprime poziţii de simpatie faţă de Rusia. Şi acest lucru eu îl pun pe seama aşezări României în proximitatea Rusiei. Dar deșănțarea şi promisiunile par să curgă. Sunt sigur că Syriza va fi pentru greci o mare dezamăgire cum nu cred că PP-DD va avea această şansă. Dar dacă acum PSD şi mai apoi PNL dezamăgesc în actul de guvernare e tare posibil să ne întâlnim şi noi cu un PP-DD la guvernare. Cu un lider descheiat la cămaşă gata să ne salveze. Despre Grecia vom şti mai multe la vară când ne întoarcem din vacanţă dacă s-a schimbat ceva sau nu. Dacă berea rămâne la acelaşi preţ şi cu acelaşi gust. Iar dacă găzduirea grecilor va fi la fel de primitoare ca şi în anii trecuti având în vedere că prima propunere din mandatul lui a lui Tsipras a fost să interzică vacanţele All inclusiv ale turiştilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *