EDITORIAL: Respectul pentru Cetățean…

EDITORIAL: Respectul pentru Cetățean…

- in Actualitate, EDITORIAL 1
0

de Robin H

Justiția și Pacea Socială constituie întruchiparea Democrației. Temelia Statului de Drept. Justiția se realizează îndeosebi atunci când există respect pentru autoritate și cetățeanul trebuie să respecte autoritatea. Cazul Peruzzi v. Italia – Press Release datat 30.06.2015, caz în care CEDO a decis că n-a existat nici’o  încălcare pentru Art 10 (libertatea de expresie). Avocatul din Italia, signore Peruzzi ce criticase în afara sălii de judecată comportarea unui judecător a fost apoi amendat, obligat la plata daunelor morale și totul pe bună dreptate. CEDO a reținut la data de 30.06.2015 că avocatul a fost sancționat judicios pentru Defăimare, condamnarea lui fiind necesară într’o societate democratică scopul fiind protejarea reputației altora, prezervarea autorității, imparțialitatea sistemului judiciar.

Rândurile de mai sus sunt Copy Paste. Numai că aici nu susținem un doctorat, doar reproducem cu minimum de citate esența altui editorial publicat în banatulmeu.ro: Respectul pentru Autoritate

Așa o fi. CEDO mereu are dreptate. Azi însă ne vom întreba: unde este Respectul pentru Cetățean? Concluzia o enunțăm din start: respectul se află atât la autoritate cât și la cetățean, depinde de ei.

Încercăm să trecem peste multe jeluiri mai mult sau mai puțin îndreptățite sau probate, și atacăm frontal adică tot justiția. Dacă ne-am opri câteva minute să parcurgem drumul cetățeanului pentru obținerea vreunei autorizații sau altceva de la primărie ei bine, precis ne împotmolim. Justiția deci.

Oare este permis să comentăm cum se petrec lucrurile în justiție? Sigur că da. România e membru NATO și UE așadar practicile sunt comune. Media informează iar opinia publică reacționează. Vom comenta cu precădere sfidarea legii de către infractori și lipsa de reacție a opiniei publice. Actul de justiție se realizează în sala de judecată dar modul în care se realizează atinge atât valorile legale și morale cât și tulbură pacea socială. Așadar dacă dreptate nu se face societatea este îndreptățită să protesteze tocmai pentru a determina atât aplicarea legii cât și realizarea păcii sociale. Autoritatea trebuie să respecte pe cetățean indiferent că vorbim de puterea legislativă, judiciară sau executivă.

Discutăm o speță reală. Societatea doarme dar apare infractorul care pozează la poarta Tribunalul Vaslui prilej de a căpăta Like-uri pe Facebook : Trecem noi și peste asta. Pentru că se poate – așa a grăit acel infractor și tu cetățeanul român începi a te întreba: adagiul latin dura lex sed lex ? Și dacă  legea este aspră dar e lege, e valabil și în România? Răspunsul va defini respectul pentru cetățean.

Ziaristul are toată chemarea de pe lume să analizeze fenomenul. Însă ce află el și cum răspunde la întrebare va determina nemijlocit respectul de care vorbeam. Pentru că vom constata că legea nu stipulează castrarea chimică la violatori, ministerul de interne nu dispune și reținerea șoferului care omoară pe trecerea de pietoni ori pe autorul violului infracțiune consumată. Însă practicile justiției sunt doar pe măsura așteptărilor opiniei publice: dacă un șofer omoară un pieton pe trecere el tot rămâne liber. Violatorii culeg simpatia apropiaților, clănțăii latră și ei rămân liberi. Așadar la ce ne mirăm că infractorul se urcă precum un păduche pe frunte și delirează? Noi am crescut totuși acel păduche, noi, opinia publică. Credeți că infractorul avea posibilitatea să mai posteze foto dacă era arestat? Mai bine să încercăm să ne lămurim cum suntem noi și de ce autoritatea nu ne respectă.

Era odată un prim ministru care atrăgea atenția că anual termină facultatea de drept circa 50.000 absolvenți, care la unele facultăți de prestigiu din București, Cluj, Iași, care prin nu știu ce magazie eventual fost autoservice transformat peste noapte în școală de drept, prilej de luat niscai taxe la copilași ce eventual n-aveau tragere de inimă la învățătură ba plăteau examene cu banii băbachii. Anii au trecut și juriștii de mucava au întrecut la număr pe cei autentici dreptate se face mai greu.

Cetățeanul este în România reprezentat de acea opinie publică cultivată la poalele veșnicului și atotputernicului scandal politic ce colorează ecranul tv dar și o parte din hârtia cea scrisă. Cine mai are timp de educație prin școală? Până și la unele biserici te îndeamnă cu cine ai să votezi, ignorând să cultive morala, eroul și idolul mulțimii știind să ocolească legea, are buzunarul plin.  Atunci de unde atâta respect? Când înspre anul 2000 un ziarist străin ne definea țară bananieră ce de mai zbucium pe tătucul nației. De atunci am mai avut câțiva tătuci și respectul pe măsură. Scandalul cu violatorii este binevenit, provocând dezbateri publice. Poate ne trezim la realitate. Deocamdată întrevedem la juridic măsuri concrete – păduchele nu s-a urcat degeaba pe frunte.

Tematica rămâne foarte interesantă, actuală. Robin promite că vom reveni și în alte editoriale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *