EDITORIAL: Plecat oleacă cu sorcova ….

EDITORIAL: Plecat oleacă cu sorcova ….

- in Actualitate, EDITORIAL 1
0
de Robin H
Poporul are grijă să nu fie chiar aspru, să nu dărâme, așadar zice mai delicat: edilimache, e plecat cu sorcova. Unde? Asta nu se știe, poate fi mai aproape să-și cumpere țigări, să joace ceva la pariuri sau ceva mai departe nițeluș până la pizzerie că de aia a vrut el să deie băiatului bacșiș, așa-i trebuie, dai matale fuguța și capeți bon fiscal pentru ciubuc! Măi, dar Balcanii ăștia au culoare aparte, numai așa intrăm în Europa! Și când te gândești ce proști erau turcaleții, ei nu cereau bon fiscal …. doar haraci!   
Unde ai fost Robin că ne-ai cam lipsit? îmi zice deunăzi un confrate pe care l-am întâlnit la redacție. Unde să fiu, în căutarea opiniei publice din România, i-am răspuns …. Și ai găsit tu ceva? Și da și nu.
Democrație și Libertate noțiuni atât de scumpe nouă. Dar oare sunt ele posibile fără Opinia Publică? Adică nu e mai bine să stăm noi la umbră și să vină toate să pice para mălăiață? Mălăiață de Europa? Pentru că dacă nu știm cumva definiția opiniei publice – și chiar o aflăm până la urmă – ceva nu prea cadrează. Trebuie să faci ceva, să pui osul, să te manifești ca atare folosind armele din dotare, iar nu doar să stai și să nu faci nimic. Adică să facă alții dar să-ți profite și ție …. măi să fie, este complicat și parcă era mai bine pe vremuri, ăia știau ei totul și făceau ei totul: tu trebuia să stai în banca ta ….
Astăzi suntem membru NATO și UE, asta este o umbrelă dar și o responsabilitate. Adică te apără de ploaie și de soare, dacă e cazul te apără de crivăț, însă dacă vrei tu ceva trebuie să exiști. Trebuie să spui răspicat cine ești, ce vrei, abia după aia poate da sau poate nu, ești și respectat. Opinia publică este mai pe românește expresia eului tău, adică nu numai crezi ceva dar vrei să și impui credința ta. Atenție, nu vorbim de credința în ceva abstract, nimeni nu te împinge la coada de moaște unde poți crede tot ce vrei și apoi te culci pe o ureche, aici vorbim de lumea reală cu probleme și situații iar tu faci bine dacă vezi cumva și comunici. Sau nu faci bine dacă taci doar și rabzi, căci nu se va schimba.
Dacă tot am vorbit de sorcovă oare unde-l trimitea ministrul acela șugubăț pe românul cu bacșișul? Cumva am fi trebuit să credem ce zicea alde demnitarul? Ori să fi hohotit mai pe bănățenește și să-i transmitem de la obraz: vezi-ți bre de treabă, ori nu ești cumince?! Trebuie că s-a mai liniștit fiindcă povața lui ministru a rămas doar o simplă trăsnaie, în rest ne-am amintit că suntem în Europa și am luat și luăm aminte doar la treburi serioase. Faptul că rămâne cevachipurile necontrolat și faptul că oamenii pot aprecia singuri ce se cuvine, ei bine asta definește lumea civilizată. Nicidecum nu avem nevoie de lege pentru fiecare situație aparte, nu ne mișcăm numai după cum și ce a reglementat un demnitar, noi suntem ținuți doar să respectăm legea existentă nu să inventăm aiureli peste noapte.
Definiția lumii libere exact asta este: fac tot ceea ce legea nu interzice! Iar nu ˝fac doar dacă zice˝ și astfel vom deosebi vestul de est. Pen’că pe vremuri știa partidul dom’ne el știa totul. Astăzi EU ȘTIU.
Vorbim și despre ce am găsit. În primul rând am aflat – poate că chiar datorită acelui editorial numit Țara cea mai liberă – ei bine acolo am azvârlit o săgeată înspre copilandrii care ocupau musai toate locurile din troleele 14 și 18. Uite că (poate că s-a citit editorialul din banatulmeu.ro) au apărut câteva anunțuri de genul: ˝Loc Prioritar˝ iar elevii cei numeroși la ceas de prânz, ei bine elevii respectă azi semnul acela lăsând scaunele libere la îndemâna unora mai vârstnici și la nevoie. Uite că se poate!
Totodată am găsit și un exemplu sănătos de opinie publică. Unul real.  El aparține unui tânăr care a și postat totul, isprava sa devenind viral pe Facebook. VL este clar sâmburele opiniei publice de nota ‘8’și pe care îl așteptăm să se tot răspândească. Noțiunea de certificat metrologic al radarului câștigă azi teren și uite cum ˝cine are carte are parte˝. Evident îți mai trebuie și cojones, dar asta se mai găsește.
După ce vom întemeia noțiunea de opinie publică vom putea detalia pe banatulmeu.ro. Sunt ele multe care pot fi la noi prelucrate doar să ai cu cine. Poate că-l aducem înapoi și pe Tatăl Nostru! Cine știe?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *