EDITORIAL: Justiția în România …

EDITORIAL: Justiția în România …

- in Actualitate, EDITORIAL 1
0

de Robin H

Ziarista Dana Grecu corigentă la capitolul perspicacitate dixit Robin. Chiar voiam eu să scriu Justiția în America (II) când ziaristul de excepție numit Radu Tudor tocmai școlariza un tânăr și greu la pricepere  liberal din parlament care nu știa că Parlamentul este Instituția omnipotentă care poate controla atât Guvernul României dar și alte instituții de frunte ale țării. Precis că au chemat acolo dinadins la Tv,pe unul musai mai tare de virtute căci prea se încăpățâna și nu pricepea. Omul nu știa că ditamai comisia Parlamentpoate chema pe Ministrul X sau Y, sau poate adresa la CSM o interpelare, sau pur și simplu Parlamentul României este stâlpul democrației statului de drept. Felicitări ziaristului Radu Tudor.

Antena începe uneori să se bălăngăne, când apare doamna Dana care de obicei este inspirată, alteori cochetă. Iar astăzi a relatat cazul Rarinca, demersul victimei la CSM pentru a doua oară. Exact ca pe o șuetă, o bârfă între cucoane, și de zice ceva doamna de altă doamnă spune tu Mițo care are dreptate?

Ziaristul trebuie să informeze. Ziaristul trebuie să puncteze chiar dacă nu scrie un Editorial. Aici chiar putea Dana Grecu să pună lucrurile la punct. Mai ales că avusese o șansă, fusese în platou când Radu Tudor a predat lecția Puterii Parlamentare. Concret trebuia să preia punctul forte, pușcărie 191 zile și eliberată printr’o hotărâre judecătorească definitivă, calitatea de victimă dovedită apoi să fi proiectat Parlamentul României în neputința sa de a controla respectarea democrației în statul de drept. Adică  realitatea. Atunci veneam și lăudam pe Dana Grecu. Nimic din toate astea. Doar cearta unor madame.

Acum să fie liniște și ascultăm la Robin. Poate aude și Dna. Într’adevăr, prin comisiile sale, Parlamentul poate să ia pulsul, poate controla tot ce mișcă. Executivul sută la sută este obligat să asculte de opinia aleșilor neamului. Teoretic chiar aleșii trebuie să asculte opinia alegătorilor. Dar când ne furăm cu toții căciulilii, adică atunci când nici un ales nu mai privește în urmă (never look back) când toți ne croim așa cum putem doar drumul cel de toate zilele, atunci chiar lecția victimei Rarinca eșuează în derizoriu ….

Vinovată este deopotrivă victima Rarinca. Să ne scuze dar merită o săgeată. Doamna draghe dumetale trebuie să respecți mai mult ca oricine autoritatea, tocmai pentru că a fost un abuz. Victima Rarinca ar trebui să afle că nicidecum nu trebuie să se adreseze direct CSM-ului. Dimpotrivă așa cum există la noi Avocatul Poporului, care preia de obicei jalbele ălora cu stare din politică, nicidecum jalbele poporului tot așa, mai exact prin însăși alegerea directă de către Senat, există în CSM 2 Membri Reprezentanți ai     societății civile. Adică reprezentanți ai celor ca dumneata doamna Rarinca. Așadar nu te făloși pe la tv chipurile nu răspunde CSM-ul, ci du-te direct în audiență la aceste personalități, reprezentanții la CSM societatea civilă. Trage-i de pulpană pe aceștia: ce face CSM-ul? Din ce cauză am fost anchetată eu de procurori simplu necompetenți? Asta e doamna Rarinca, să învățăm să trăim …. Mergeți în audiență!

Furatul de căciulă e simplu. Ne apucăm de politică fiindcă e greu să câștigi un codru de pâine. Dacă-i și codru ne învățăm a fura. Măcar căciula. Senatul când alege pe cei 2 Reprezentanți la CSM face alegere musai de cumetrie bre, să fie și nevasta juristă aleasă. Apoi pe nevastă să o întrebi? Vrei ceartă’n casă?

Doamna Dana Grecu săgeata lui Robin nu e otrăvită. Dacă vreți vă împrumut tolba, o puneți pe generic. Ziariștii trebuie pe cât posibil să fie inspirați, să strălucească, să informeze, să cultive spiritul democratic.

Pentru toată lumea însă CSM rămâne CSM: GARANTUL INDEPENDENȚEI JUSTIȚIEI. Trebuie să reflectăm atunci când atacăm instituția. Nu uitați că pe vremuri CSM-ul l-a luat în coarne pe Traian. Era prin 2005, Președinte Dan Lupașcu. Om cu cojones. Între timp Șefimea mai poartă pantaloni doar în excursii ….

Când vom vorbi de Justiția în America vom sublinia: Omul sfințește locul, inclusiv media o putere în stat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *