EDITORIAL: Justiția în America…

EDITORIAL: Justiția în America…

- in Actualitate, EDITORIAL 1, Stiri
0

de Robin H

Căldură mare parcă am fi în plină vară. Suntem totuși aproape de vară și orice om serios are musai o preocupare: meciurile pe Eurosport Tv ˮRoland Garrosˮ. Asta mai ales de când ne-am luat’o în cap și credem că avem și noi o campioană, mă rog, anul trecut a jucat finala … Visuri de om sărac. Treaba e   clară acum, joacă bine dar gândirea nu e la înălțime. Antrenorul de anul trecut Wim Fissette care așa cum a știut numai el a scos-o din mulțime și a propulsat-o în finală, ei bine antrenorul a fost trimis la plimbare prin sms … Generația lu Facebook minte de găină …. Omul a plecat iar ‘campioana‘ noastră slăbuță, să crape capra vecinului: în loc să deie antrenorului procentul meritat a preferat să decadă! Comentariile la tv la pământ și ele. Nește amărășteni de mitici ce comentează meciurile cică i-a făcut mumele lor cu enormă personalitate. Cum? Simplu: pocind limba română …. Adică la ei Safarova se citește dom’ne altfel: Șaparciova …. Meciul de 2 din 3 sau 3 din 5 seturi, devine meci 3 din 5 manșe! Sireacii mitici cum de n-au văzut ei Actorul și sălbaticii unde Marin Moraru fată’n casă la Caratase se exprima: “Monsieur se scrie, monsieur se citeste!” Aude oare mitică și citește: Safarova?

Ziceam de justiție ceva. Da, însă întâi să ne uităm pe la gazete, alea citite și văzute și auzite. Toate în clocot. Cică însuși capul Senatului a cerut demisia lui capul ÎCCJ. Ce vorbești tu nene senatorule? Ești serios? Adică matale îți agăți la pălărie nu știu ce antenă și faci zaveră în târg? Matale n-ai auzit oare de separația puterilor în stat? Dau eu să plec pe surse și ajungem la justiție. Întâi la Justiția Romena.

Cică de când au înființat ei CSM-ul și l-au făcut ei mare și tare în târg, adică singurul șef peste justiție musai să fie și doi reprezentanți ai societății civile. Adică sunt ei câțiva care reprezintă judecătorii iar alții reprezintă procurorii vine și Ministrul Justiției și Procurorul General dar vin și 2 societatea civilă. Boborul adică. Dar aleși de Senat, care și el e ales de bobor aiurea doar vorbe de adurmit copchiii la ceas de seară … Alegerea de cumetrie merge la Senat cam așa: care mai ai dom’ne nevastă juristă, o băgăm la CSM să ne reprezinte pe noi partidele politice? Care mai propui de-ai tăi musai de-ai casei adică la aleși CSM noi, tot noi? Boborul, adică societatea civilă? Cine mai e și aia societatea civilă ….

Întrebare pentru distinsul Șef al Senatului? Cum îndrăznești dom’ne să ceri tu Șefului Statului să și determine demisia la șeful ÎCCJ? Justiția e la cheremul politicii? Dar unde este separația puterilor?   Dacă ai tu ceva de spus de ce nu te consulți cu reprezentanții societății civile pe care tu Senatul i-ai desemnat și care ar trebui să răspundă în fața ta și în fața poporului? Ei ar trebui să facă ceva. Ha?

Căldură mare monsieur . Latră ăia pe sticlă degeaba, pen’că de ar fi ceva, ei bine tot ei judecătorii trebuie să dezlege. Dacă cumva doamna cu pricina a greșit atunci Asociația Magistraților va trebui cândva să și determine demisia de onoare sau cu anasâna, dar nu voi bre mânușile șovăitoare ….

Oare cum este justiția în America? Despre asta mai pe larg, pe surse, data viitoare. Numai la tenis  avem oare mai multe manșe (vreau să zic seturi)? Uite că și editorialele se pot prelungi. Peste tot oamenii pot greși. Recent au înlocuit HawkEye (Ochiul de șoim) cu cercetarea urmei de arbitru și vezi cum eroarea își face loc. În loc să câștige cine merită punctul merge la celălalt. Așa e și la noi.

Definiție.Justice. În America ăl mai tare din parcare la justiție este Justice. Adică Membru al Curții Supreme, cu prestigiu și salariu pe măsură. Doar asta face, împarte dreptatea și este respectat de toată lumea. Este nominalizat de Președinte și confirmat de Senat. Asemănător cu CC de la noi …. Scandaluri acolo? Dacă ar fi un zumzet compromițător numai ce poate fi verificat demisia e acolo nicidecum să existe certuri politice, seriale tv pentru ciumpalaci, declarații ce epatează. Treaba e  alta în sensul că și în România a început Justiția să facă treabă, și asta ascunde un Pericol Major.

Încercăm să stăm de vorbă, audiatur et altera pars apoi mai vedem. Deocamdată Roland Garros.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *