EDITORIAL: Hellvig ca apa sfințită

EDITORIAL: Hellvig ca apa sfințită

- in Actualitate
0

de Miroslav STANICI

Luni după-amiază Parlamentul României s-a întâlnit în şedinţa reunită pentru a acorda votul de investire în funcţia de director al SRI fostului liberal Eduard Hellvig. Propunerea preşedintelui a fost înghiţită destul de greu de majoritatea parlamentară dovadă fiind şi amânarea votului ce ar fi trebuit să aibă loc încă de săptămâna trecută. Gurile rele vorbesc de faptul că majoritatea dominată de PSD ar fi negociat la sânge investitura lui Hellvig cerând la schimb ori şefia SIE ori promisiuni de sprijin la o eventuală asumare a guvernului. În definitiv tot ce ar fi putut PSD să fac era doar să amâne la nesfârşit luarea deciziei.

Hellvig a fost văzut de adversari săi ca un trădător al lui Crin Antonescu, ca fost lider al partidului Voiculescian şi eventual ca un viitor trădător a lui Iohannis. Dacă fostul preşedinte Crin Antonescu a lămurit că nu a fost trădat de Hellvig, din puşcărie, Voiculescu vitupera şi el împotriva contestărilor venite de la PMP și Traian Băsescu. Din nou Băsescu minte. Nu am nicio legătură cu nominalizarea lui Eduard Hellvig pentru funcția de director al SRI a declarat Voiculescu. Crin Antonescu a declarat și el că Traian Băsescu este o ruşine și-i recomandă să plece din politică definitiv. Lucru care mi-a amintit brusc de perioada USL. Şi atunci şi acum principala calitate a lui Hellvig a fost accea că era văzut ca „băiatul bun”. Nimic altceva. Aşa ca apa sfinţită – nu face nici bine,  nici rău. Probabil că Iohannis l-a văzut controlabil şi o interfaţă perfectă între el și partea „hard” a serviciului adică Florian Coldea.

În definitiv nimeni nu aşteaptă un reformator la conducerea serviciului, ci doar o persoană care să pună capacul pe scandalurile provocate de Elena Udrea în ultima vreme şi să scoată din prim plan generali tot mai insuportabili şi inoportuni din spaţiul public. Dacă e să privim în gurile rele, spre exemplu Corneliu Vadim Tudor, dar şi actorul Florin Călinescu, acuzau Serviciul de implicare politică şi de faptul că Serviciul nu ar fi străin de rezultatul alegerilor. Orice teorie a conspiraţiei însă pălește în fata acuzaţilor făcute de Elena Udrea. Dacă PMP şi Băsescu au avut dreptate în ceea ce priveşte nominalizarea lui Hellving rămâne de văzut timpul ne va da răspunsul. Şi nu cred că ar trebui să privim apriori negativ asupra noului director în plus e de urmărit şi prima şedinţă a CSAT, prima atât pentru Iohannis cât şi pentru Hellvig…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *