EDITORIAL: Circul total din politica românească

EDITORIAL: Circul total din politica românească

- in Actualitate, EDITORIAL 1
0

de Miroslav Stanici

Ultimele evenimente din politica autohtonă mi-au provocat mai multă greată decât orice altceva până acum. Ponta urmărit penal pentru presupuse fapte comise în 2007. Un procuror care s-a trezit nici mai devreme nici mai târziu să îl atace pe tânărul prim ministru decât în perioada mandatului, deci nici înainte şi nici după. De acea mie personal îmi miroase a armă letală şi secretă care are ca scop scoaterea din politică, definitiv, a lui Ponta.

Pe de altă parte, parlamentul a făcut ce ştie el mai bine: şi-a protejat membrii de sabia justiţiei întruchipată de DNA. Cine a fost primul contestatar al deciziei luate de parlament? Aplauze… pentru doamna Livia Stanciu, primul judecător al tării. În jursiprudentă se numeşte antepronuntare. În plus, declaraţii politice ale judecătorilor zău că nu se fac. Gorghiu, Blaga şi Orban bolboroseau şi ei ceva, dar în afară de membrii de partid nu-i băga nimeni în seamă, toţi priveau către Livia Stanciu şi se minunau de declaraţiile ei şi de reuşita fără precedent de a trimite o femeie nevinovată 6 luni la închisoare.

Băsescu atacă şi el pe Facebook arcul guvernamental, susţinând DNA-ul de parcă cu o seară înainte, după mult whisky, făcuse dragoste cu Kovesi în semn de împăcare. Iohhanis nu putea să lipsească din peisaj. A ieşit şi el, aproape de ora 18.00 într-una din zilele săptămânii trecute, să facă ceea ce făcea şi Băsescu: să atace guvernul şi să rostească celebra declaraţie că „probabil că nu l-as fi suspendat pe Ponta dacă parlamentul ar fi încuviinţat urmărirea penală”. Afirmaţia de faţă nu cred ar fi crezut-o nici o puştoaică de liceu. Mi s-a părut la fel de adevărată ca şi cea în care Iohannis îi jura lui Crin Antonescu ca el nu vrea să candideze la preşedenţie. Pare că Iohaniis sa transformat într-un fel de Traian Băsescu puţin mai sobru.

Însă cel mai uimitor lucru de săptămâna aceasta a fost declaraţia ministrului Ioan Rus. „România are 3 milioane de oameni să zicem, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1.500 de Euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de Euro vin acasă jumătate”, a declarat, miercuri seara, Ioan Rus la Digi 24.

Aşa ceva nici nu merită comentat. Nesimţirea are şi ea o limită, prostia însă nu. Şi atunci putem alege două variante: ori e nesimţit, ori e prost sinistrul cu pricina. După ce că eşti votat de oameni pe care îi şi dezamăgeşti, să-i mai şi jigneşti mi se pare odios, impardonabil şi nescuzabil. Nu ştiu dacă Ponta ar trebui să-si dea demisia, tind să cred că nu, dar Ioan Rus cu sigurantă! Pentru că altfel toată echipa guvernamentală ar trebui să plece. La schimb, Gabriel Oprea ne va aduce aceiaşi miniştri care au tăiat pensii, salarii şi au închis spitale.