de Robin H
Unde a fost publicată întâi statistica cu procentul care este ? Adică procentul de 40% cu care sunt umflate la noi contractele în administrația locală astfel încât să acopere şi „şpaga“ dată edilului dar să aducă profit şi celor care dau mită, 40%, sectorul lui Vanghelie, susțin procurorii. Știrea a apărut la data de 9 Iulie 2015 în prestigioasa publicație Ziarul Financiar sub semnătura lui Iulian Anghel. Și banatulmeu.ro publicase editorialul intitulat Cum să pui mâna pe banii publici pe 7 Iulie 2015 lecția cu procentul din banii publici fiind predată de Theodore Dreiser în Financiarul.Banatu-i fruncea, avem întâietate (http://www.zf.ro/eveniment/facturi-umflate-de-cel-putin-3-mld-lei-anual-sustin-mita-in-administratia-locala-14564628) distanța o parcurgem în 9 ore dacă nu va întârzia trenul sau în 2 zile dacă vorbim de informare… Fraților este bine că începem să fim atenți poate vine și ziua când chiar suntem preocupați de banii publici cine știe ?! Deocamdată vă spun concluzia bunului meu prieten, Mr Hyde un adevărat alter ego. Ei bine, amicul meu insista pe faptul că ‘omul sfințește locul’ și este primordial ca cetățeanul să fie bine informat. Apoi încet încet binele își croiește drum deoarece are de partea lui interesul public, legea. Fără asta suntem spectatori, și vedem ce vedem. Nu trebuie să ne mire, nici să așteptăm altceva. Rămâne cum am stabilit… Nu cere omului ce nu poate da…
Acuma până să fim noi în stare să păzim banul public, să veghem la interesul propriu, să începem cu dreptul la viață, definit ca cel mai de seamă și cel mai prețios bun al omului. Ei bine la noi aici în țară dreptul la viață este ceva relativ. Asta nu din cauza autorității, atenție. Asta e din cauza cetățeanului. Pentru că opinia publică e tolerantă șoferului care calcă, cine știe poate călcăm și noi, determină totul. Priviți și la Vaslui: 7 infractori sunt admirați de aceiași opinie publică ce tolerează decesul pietonului.
Uniunea Europeană este încă departe pentru codașa clasamentului, România. Suntem pe ultimul loc respectiv primul la decese pietoni cu 39% decese la pietoni din totalul deceselor accidente, totodată majoritatea pietonilor decedați la orașe eventual petrecerea de pietoni. Situație extrem de gravă iar bunul meu prieten Mr Hyde îmi atrăgea atenția că nepăsarea este totală, adică mai pe românește nu există nici’o preocupare, nu există niciun program destinat reducerii deceselor la pietoni, la orașe. În continuare Mr Hyde m-a îndemnat și să procedez direct să indic inclusiv site-uri de referință. Una din două, ori vor renunța să citească Robin H editorial, ori cele arătate vor pune oamenii pe gânduri cu o șansă de a deveni activi, partizani ai interesului public. Pentru că dreptul la viață nu-i o simplă vorbă, trebuie ca opinia publică să apere acest principiu. Nu-i permis ca huidumacu să omoare trei oameni, totodată culegând multe mii de like-uri și victimele tratate cu răceală: hai să privim și să reacționăm. Azi http://www.publika.md/o-mama-si-baietelul-sau-de-8-ani-calcati-de-un-camion-pe-trecerea-de-pietoni-imagini-socante_2356701.html și priviți vă rugăm înregistrarea. Așadar un camion mare ce e condus de un șofer neatent și care virează spre dreapta călcând cu nonșalanță o mamă și un băiețel de 8 ani. Asta așa în treacăt: câte decese pe trecerea de pietoni și în genere câte decese pietoniar fi necesare pentru a se demara în sfârșit un program destinat reducerii numărului de decese pietoni?! Prietenul meu Mr Hyde tocmai îmi relata povestea unei Fundații de profil care voia exact asemenea proiect ce era destinat reducerii numărului decese pietoni, cu un asemenea program a bătut la ușile primarului Timișoara (dom profesor mare personagiu nici n-a catadicsit a răspunde căci avea treburi importante vezi doamne nici n-a stat de vorbă cu fundația) apoi la primarul unui orășel tot din Banat (ăla era cu alte pretenții, după ce l-a primit politicos i-a dat de înțeles că el eventual ar vrea program mare de câteva zeci de milioane) apoi a încercat în Ardeal dar peste tot tăcere. Mor pietonii? Și ce-i?
Refuzul tuturor de a permite lansarea unui program destinat reducerii numărului decese pietoni, cu toate că bani există cu nemiluita de la UE, mai ales la transporturi, zău că te pune pe gânduri. Asta, deși este probat cu evidență că urmare unui asemenea program, sub niciun motiv accidente precum acela descris mai sus ar mai putea avea loc. Acuma ce facem: ne culcăm la loc sau tragem de veston rămânând ca ditamai primarul Timișoara, domn profesor să binevoiască acordarea audienței pentru fundația descrisă de Mr Hyde? Programul ar însemna întâietate pentru Timișoara dar și pentru țară, exact așa cum a fost iluminatul prima dată în Timisoara. Atunci erau oameni pe aici nu somnambuli. Ultimii în UE? Priviți:
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/vademecum_2015.pdf și avem intenția să mai vorbim de accidente și decese. Poate că la Timișoara o viață de om va însemna ceva.