Echipamente medicale ultramoderne de diagnostic al cancerului la OncoGen Timișoara

Echipamente medicale ultramoderne de diagnostic al cancerului la OncoGen Timișoara

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Rosecan – inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – acesta este numele proiectului strategic româno –sârb lansat, joi 19 iulie, la OncoGen Timișoara.

Bugetul proiectului  este de  12 milioane de euro, din care peste 3  milioane de euro sunt alocaţi centrului  OncoGen. La eveniment a fost prezent și consulul Serbiei, Vladan Tadic.

Prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen, a explicat că proiectul are la bază conceptul de medicină personalizată, un concept aflat în start-up atât în România, cât și în Serbia, reprezentând cea mai nouă metodă de diagnostic și tratament în cancer practicată în țările dezvoltate. Rosecan înseamnă dezvoltarea oncologiei în zonă, printr-o construirea unei infrastructuri moderne şi eficiente, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și  tratamentul cancerului. În cadrul proiectului, Centrul OncoGen va elabora aplicaţii software dedicate, care vor fi implementate ulterior  în toate spitalele din regiune și va achiziţiona echipamente specifice  pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere.

Trebuie să mulțumesc în primul rând domnului profesor Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, care s-a bătut mult pentru acest foarte important proiect. A fost o birocrație foarte mare care a dura ani de zile. Am reușit în cele din urmă. Mulțumesc și domnului Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timișoara, dar și consilierilor județeni care au votat pentru sumă. Proiectul completează dotarea pe care o avem la OncoGen, care înseamnă o șansă în plus pentru pacient și un mare ajutor pentru medic. Tratamentul în cancer bazat pe secvențializare crește eficiența cu 80 la sută. Sperăm să fie de folos pacienților din partea de vest a țării, atât de partea română cât și de cea sârbă. Vrem să asigurăm pacienților cele mai avansate metode de diagnostic personalizat”, a spus dr. Păunescu.

Gh. M.