După o călătorie de 5.000 km, încă 10 zimbri au ajuns cu bine în Banat FOTO

După o călătorie de 5.000 km, încă 10 zimbri au ajuns cu bine în Banat FOTO

zimbri

O nouă turmă de zece zimbri a ajuns, săptămâna trecută, în Munții Țarcu din județul Caraș-Severin, în apropierea comunei Armeniș. Exemplarele provin din trei rezervații din Germania și Belgia, iar după ce se vor adapta la noul ecosistem, zimbri vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi în Carpații Meridionali.

„Acestea sunt primele zece exemplare din cel puțin 100 de zimbri pe care îi vom elibera în Carpații Meridionali în următorii cinci ani”, a declarat Frans Schepars, director al Rewilding Europe, care a lansat proiectul de repopulare a Carpaților Meridionali cu zimbri.
zimbri
În prezent, în Munții Țarcu trăiesc în deplină libertate 20 de zimbri. Cele zece exemplare au sosit sănătoase, în ciuda stresului imens cauzat de călătoria lungă de 5000 de km și au fost eliberate într-o zonă de aclimatizare de 15 hectare. După aproximativ o lună, odată ce zimbrii își vor reveni după stresul provocat de relocare și se vor obișnui cu noul mediu, vor ieși într-o zonă de resălbăticire de 150 de hectare, unde își vor redobândi instinctele sălbatice și vor forma o turmă.

Odată ce experții vor observa că turma este suficient de puternică pentru a supraviețui pe cont propriu, zimbri se vor alătura celorlalte 20 de exemplare ce trăiesc deja în sălbăticie devenind o parte din ecosistemul natural din Munții Țarcu.

Rewilding Europa și-a propus crearea unei populații sălbatice de cel puțin 193 de zimbri până în 2020, care poate să crească până la 300 de exemplare până în 2024. Zimbrul european este cel mai mare mamifer terestru sălbatic de pe continent, o specie mai rară decât rinocerul negru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *