După 4 luni de la închiderea grădinii zoo din Timișoara, animalele pot fi în sfârșit mutate

După 4 luni de la închiderea grădinii zoo din Timișoara, animalele pot fi în sfârșit mutate

- in Actualitate, Administratie, Locale, Stiri
0
urs gradina zoo tm

Dominic Fritz anunța, în toamnă, că a luat decizia de a închide Grădina Zoologică din Timișoara, din cauza condițiilor precare în care trăiau animalele. Iată că administrația Fritz a avut nevoie de încă patru luni pentru a putea muta în mod oficial și animalele de la grădina zoo aflată la Pădurea Verde.

Marți, 30 martie, în ședința Consiliului Local Timișoara, a fost votat un proiect de hotărâre cu privire la “aprobarea realocării/disponibilizării/scoaterii animalelor din inventarul colecției Grădinii Zoologice a Municipiului Timișoara“.

Concret, grădina zoo din Timișoara a fost închisă temporar începând cu data de 27 noiembrie. “Conform dispoziției 1486/18.12.2020, în prezent Grădina Zoologică Timișoara este închisă în vederea elaborării unui proiect de reabilitare, modernizare și dezvoltare la standarde europene, iar activitățile de îngrijire a animalelor din colecție se realizează zilnic de către angajații zoo, conform legii și normelor în vigoare, până la mutarea/relocarea temporară sau definitivă în condiții de siguranță a acestor animale către alte grădini zoologice partenere“, scrie în proiectul care însoțește proiectul de hotărâre.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, în listele de inventariere se regăsesc 46 de specii. Până în prezent, au fost relocate două specii de șerpi, piton și șarpe regal, către Universitatea de Agronomie din Timișoara, Disciplina de Biologie. De asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie au mai fost relocate către un alt partener de la care municipalitatea avea în custodie următoarele specii: mara, porc spinos, suricata și maimuțe macac japonez.

Din documentația care însoțește proiectul de hotărâre mai aflăm că restul speciilor vor fi preluate de mai multe grădini zoologice din țară și din străinătate. Astfel, cele șase exemplare de urși vor ajunge la Adăpostul de Urși din Veresegyhaz – Ungaria, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova este interesată de transferul unor animale precum emu, păun, rață carolină, gâște canadiene, cerb lopătar și macaci coadă de leu. De asemenea, Administrația Parcului Memorial Constantin Stere Ploiești este interesată de transferul unor alte animale, precum gâște indiene, cerb carpatin, cerb lopătar, pisică sălbatică, raton și coati. Totodată, la grădina zoologică din Pitești vor ajunge pecarii și macacul comun.

În urma acestor acțiuni sunt în curs de a fi relocate un număr de 14 specii (56 de exemplare), pentru restul speciilor urmând să se identifice grădini zoologice partenere care să le accepte”, scrie în proiectul de hotărâre.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *