„Schimbarea şefului, bucuria prostului” este un proverb ce se potriveşte de minune în comuna timişeană Dudeştii Vechi. Aici minciunile electorale au depăşit orice limită. Şi acum majoritatea localnicilor s-au prins de păcăleală. Votul împotriva sistemului l-a adus în fruntea localităţii, formate în cea mai mare parte din bulgari, pe Bono Cucalan. Pe când era doar un umil candidat, actualul primar a susţinut puternic, că este împotriva a „orice înseamnă implementare de sonde, gaze, fracturări hidraulice în jurul acestui sat minunat”. Acum, primăria pe care o conduce tocmai a eliberat o autorizaţie de construire exact pentru o sondă de explorare a companiei NIS Petrol. Şi totul în mare taină.
Primarul de Dudeştii Vechi, Bono Cucalan le-a explicat oamenilor cum stă treaba când autorizaţia era deja dată. Tot el le-a transmis prin intermediul unei scrisori deschise publicate în „Monitorul de Dudeştii Vechi” un mesaj fără cuvinte localnicilor îngrijoraţi: „Legal, nu ne puteam opune sondei, dar am impus condiţiile noastre”. Un tânăr jurist din localitate îl contrazice dur pe edil. Iasmina Rada îl acuză pe primarul Bono Cucalan de abuz în serviciu, lipsă de transparenţă, încălcarea legii şi… laşitate. Ca ea sunt sute de bulgari înverşunaţi împotriva primarului. Iasmina are însă curajul să îi răspundă primarului şi să îşi asume ceea ce spune. Ea i-a transmis o scrisoare primarului de Dudeştii Vechi.
“Distinse, domn
Vă transmit aceste rânduri ca răspuns la scrisoarea dvs. deschisă, publicată în Monitorul Primăriei Dudeștii Vechi nr.2, publicat în noiembrie 2016, în principal pentru a evita dezinformarea cetățenilor cu privire la sonda care umează a fi construită.
În primul rând, această înștiințare a cetățenilor este tardivă. Informarea trebuia să aibă loc la momentul în care compania a depus dosarul administrativ în vederea obținerii autorizației de construire. Este dreptul publicului, conform Legii 50/1991, de a participa efectiv şi din timp la procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii, de a se documentea şi de a transmite comentarii şi opinii autorităţilor administraţiei publice locale competente, înaintea luării unei decizii asupra cererii.
În ceea ce privește dosarul administrativ, vă reamintesc faptul că avizul de mediu a fost contestat atât de către locuitorii comunei Dudeștii Vechi, cât și de căte diverse Asociații de Mediu, așadar există un dubiu rezonabil asupra legalității acelui act administrativ, în lipsa căruia nu putea fi dată autorizația de construire. Mai mult, a fost soliciată suspendarea efectelor respectivului act până la soluționarea contestațiilor, fapt cunoscut de domnia voastră.
Susținerile dvs. referitoare la condiționarea autorizației de construire sunt lipsite de un suport probator, atâta timp cât autorizația de construire nu a fost făcută publică. Mai mult decât atât, a nu face publică autorizația de construire, pe lângă faptul că golește de conținut susținerile dvs. în ceea ce privește transparența, constituie și o gravă încălcare a legii. În condițiile în care, conform art. 21 din Legea 50/1991 „autorizaţia de construire şi anexele acesteia au caracter public şi se pun la dispoziţia publicului spre informare pe pagina proprie de internet a autorităţii administraţiei publice emitente sau prin afişare la sediul acesteia, după caz„ refuzul domniei voastre de a face publice respectivele documente nu poate fi calificat altfel decât ca fiind un abuz.
Nu voi face referire la impactul devstator pe care construirea sondei l-ar avea asupra mediului, deoarece nu am calificarea necesară, însă din analizele realizate până acum de către specialiști în domeniu rezultă consecințe deosebit de grave și ireparabile asupra apei și a solului.
Nu în ultimul rând, doresc să precizez că și subsemnata, jurist de profesie, am analizat situația împreuna cu alți profesioniști în drept, avocați și juriști. Sunsținerile dvs conform cărora un demers juridic ar fi destinat eșecului sunt prezentate doar din punctul dvs. de vedere. Țin să precizez ca singura entitate ce se poate pronunța în concret asupra acestei situații este o instanță de judecată. Până atunci discuțiile noastre rămân într-o etapă sterilă, fără un rezultat concret. De asemenea, doresc să rețineți că opiniile mele sunt susținute de cetățenii comunei Dudeștii Vechi, care nu au avut posibilitatea să își exprime punctul de vedere, în lipsa unei corecte și obiective informări.
Colin Turner spunea despre una dintre viruți, anume curajul, că acesta „nu înseamnă absenţa fricii, ci înţelepciunea de a acţiona în ciuda ei„. Ghidați de curaj și de valori precum onestitatea și integritatea, bulgarii au venit în Banat acum aproape 300 de ani, în căutarea unui trai mai bun. Din păcate, în prezent această virtute, precum și celelalte valori enunțate, le lipsesc cu desăvârșire actualilor conducători ai comunității bulgărești din Dudeștii Vechi. Constat cu tristețe cum interesele politice și cele materiale iau locul interesului comunității, care ar trebui să primeze și încurajez toți locuitorii comunei să își valorifice dreptul la un mediu sănătos deoarece, așa cum spunea și Alexandru cel Mare, „nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă.„
Cu stimă,
Iasmina Peronela RADA”, este răsăpunsul tinerei juriste dun Dudeştii Vechi la abureala dată de primar.
Acelaşi om, Bono Cucalan, dar de această dată din postura de candidat la Primăria Dudeştii Vechi spunea în urmă cu câteva luni. „Din toată puterea mea sunt împotriva acestui proiect şi împotriva a orice înseamnă implementare de sonde, gaze, fracturări hidraulice în jurul acestui sat minunat şi a acestor cîmpuri minunante agricole din jurul Dudeştiului Vechi unde noi vrem să facem o agricultură ecologică”. Era una dintre promisiunile electorale a actualului primar. Declarația era făcută chiar pe locul în care cu câteva zile înainte fosta administrație elibera un certificat de urbanism pentru o sondă de petrol și gaze. Lumea s-a bucurat când a ajuns primar. Totula s-a dovedit însă a fi o mare minciună. Bono Cucalan nu numai că s-a adaptat sistemului pe care îl condamna, dar pare acum să tragă cu dinţii de el…