Dublă sărbătoare românească în Parlamentul European

Dublă sărbătoare românească în Parlamentul European

- in Locale, Social, Stiri
0

La iniţiativa grupului europarlamentarilor social-democraţilor români, din care face parte și Maria Grapini, au fost marcate Ziua Naţională a României şi 30 de ani de la revoluţia din 1989, la care au participat peste 200 de persoane, miercuri. Pe culoarele sediului de la Bruxelles al legislativului comunitar au răsunat cântecele și dansurile populare româneşti, iar europarlamentarii din delegaţiile străine au fost încântaţi de ceea ce au văzut. Astfel, o parte din România a fost adusă, pentru o seară, la Bruxelles, prin efortul europarlamentarilor şi diplomaţilor noştri.

Au fost prezenți eurodeputati și funcționari ai PE din peste 15 țări, vicepreședinți ai PE, președinta grupului SD, fostul președinte al PE, președinți de comisii. Au participat primari din țară, copii, dar și români ce trăiesc în Belgia! Muzică maestrului Nicolae Voiculeț a încântat audiență! Europarlamentarii români le-au spus colegilor de la Bruxelles ce înseamnă Marea Unire.

Maria Grapini a explicat: ”Unitate și solidaritate într-o Europă care reunește culturi și tradiții diferite! România are cu ce se mândri și trebuie să o promovăm! Acesta a fost mesajul evenimentului! Delegaţia europarlamentarilor români care fac parte din Grupul S&D organizează un eveniment dedicat Zilei României. Am ţinut foarte mult şi mă bucur că colegii au fost de acord să punctăm şi în Parlament Ziua Naţională a României, mai ales că în acest an au fost mai multe evenimente: am deţinut Preşedinţia Consiliului, sunt 30 de ani de la Revoluţie. Mă bucur că au răspuns invitaţiei noastre, pe lângă cei doi ambasadori ai României, reprezentanța permanentă şi Ambasada bilaterală şi Ambasada Moldovei pentru că am considerat că Moldova trebuie să fie aici. Mă bucur că sunt prezenţi şi au confirmat vicepreşedinţi ai Parlamentului, preşedinta Grupului S&D, colegi din mai multe grupuri politice şi mă bucur că am reuşit să-l aduc pe maestrul Nicolae Voiculeț cu formaţia sa, care îi încântă cu naiul fermecat pe cei care trec, aud muzica, se opresc Cred că această seară va rămâne în memoria colegilor noştri şi eu cred că aşa trebuie să facem. Cu demnitate şi onoare să ne prezentăm tradiţiile culturale. Pe perioada evenimentului, rulează şi un film cu frumuseţile României. Nu se putea să nu includem şi un colind în program. Maria, o fetiţă de 9 ani, va interpreta colindul. Este chiar fata maestrului Voiculeț. Mă bucur mai ales că avem ocazia şi putem, ca şi români, eurodeputați, să arătăm tradiţiile. România este o ţară frumoasă, are frumuseți naturale, oameni frumoşi, tradiție, cultură. Într-o Europă unită, noi cred că trebuie să ne vedem şi nu putem să o facem decât dacă ne promovăm. Cum să nu fii mândru când un tânăr englez îmbracă costum popular și vorbește românește? Cum să nu fii mândru când copiii din comună Cumpăna au încins o hora românească în Parlamentul European, pe muzica maestrului Voiculeț? Iubesc România! Să nu ne fie rușine să fim patrioți, să apărăm cultură, tradițiile și valorile românești!“.
Gh. M.