Dublă premieră: semicentenarul „Zilei Pământului”, cel mai mare eveniment civic din lume, aniversat online, durează 22 de zile!

Dublă premieră: semicentenarul „Zilei Pământului”, cel mai mare eveniment civic din lume, aniversat online, durează 22 de zile!

- in Locale, Social, Stiri
0

Anual, din 1970 și până astăzi, ziua de 22 aprilie a avut menirea să atragă atenția oamenilor cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător. În acest an se aniversează o jumătate de secol de la prima zi dedicată Terrei și cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris privind acțiunile climatice, iar tema ediției actuale a „Zilei Pământului” este legată de acțiunea climatică (Climate Action). Pentru prima dată în istoria sa, cel mai mare eveniment civic din lume se va desfășura on-line chiar în anul în curs.

Se știe că schimbările suferite de climă, multe din ele influențate de oameni, au dus la distrugeri, uneori ireparabile, asupra Mamei Natură, cu tot ceea ce înseamnă ea, iar omul a ajuns să suporte consecințele dezastruoase ale faptelor sale. Planeta se confruntă cu poluarea industrială a aerului, apelor și solului, cu distrugerea ecosistemelor, cu epuizarea resurselor naturale, în special a combustibililor fosili, cu dispariţia multor specii de plante, dar şi de animale (la ora actuală, potrivit datelor ONU, în jur de un milion de specii de animale și plante sunt amenințate cu dispariția). Mediul trece printr-o criză adâncă, din cauza deversărilor de petrol, a smogului, a deșeurilor de toate felurile sau a râurilor atât de poluate încât, în unele cazuri, au luat foc.

Schimbările climatice afectează mediul
Se poate spune că schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi pentru sistemele de susţinere a vieţii care fac lumea noastră locuibilă. Aceste modificări afectează generațiile viitoare, iar tinerii trebuie să știe ce probleme de mediu există, astfel încât, la rândul lor, să găsească soluții pentru a le rezolva.

Dar până atunci, generațiile actuale trebuie să demonstreze solidaritate, să înceapă a lua măsuri și să transmită un mesaj clar, la nivel planetar, că este timpul unei acțiuni conștiente și coordonate în ceea ce privește schimbările climatice. Trebuie protejată biodiversitatea, iar pierderea habitatului oprită. Luptând împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, este sigur că se protejează planeta și, odată cu ea, specia umană.

Cu ocazia semicentenarului „Zilei Pământului”, secretarul general al ONU, António Guterres, a enunțat aceeași idee a necesității de a înfăptui mai multe, spunând: „Trebuie să acționăm decisiv pentru a ne proteja planeta atât de Coronavirus, cât și de amenințarea existențială a perturbării climei”.

Cu această imagine de ansamblu și în contextul coronavirusului, prioritatea imediată este prevenirea răspândirii COVID-19, dar, pe termen lung, „este important să abordăm cu mai multă hotărâre temele legate de distrugerea habitatului și a biodiversității și să găsim soluții pentru însănătoșirea planetei”, consideră oficialii români din domeniul protecției mediului.

Noi, românii, suntem privilegiați să trăim într-o țară frumoasă, verde, cu păduri virgine, cu arii protejate, cu Dunărea și Delta sa, cu râuri montane cu ape repezi și cristaline. Poate nu mulți conștientizează pe deplin cât de norocoși suntem să avem toate aceste lucruri și cât de important este să acționăm cu responsabilitate, tocmai pentru a transmite și generațiilor viitoare această bucurie! Protejându-le, vom asigura o viață sănătoasă nouă și generațiilor viitoare! Protejând mediul la nivelul țării noastre, ajutăm la menținerea unui mediu sănătos la nivelul întregii planete!”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, cu prilejul „Zilei Pământului”.

Garda Națională de Mediu cheamă românii să se conecteze la „cea de-a 50-a ediție a acestui eveniment mondial, prin care milioane de oameni le cer liderilor lumii ca protejarea mediului să devină o prioritate”. Comisariatele județene Timiș, Arad și Caraș-Severin ale Gărzii Naționale de Mediu i-au îndemnat, la rândul lor, pe cei care locuiesc în zonele menționate să se alăture evenimentului.

Cam atât au avut de spus instituțiile publice cu ocazia semicentenarului Terrei. Se pare că parlamentarii au păstrat tăcerea în ceea ce privește acest eveniment, la fel și autoritățile din cele trei județe bănățene. Desigur, au fost prea prinse cu alte probleme!

Atenția acordată semicentenarului de școlile „eco”, liceele, grupurile școlare cu clase de protecția mediului din Arad și Timiș, Facultatea de Horticultură și Silvicultură, Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie, din Timișoara, a lipsit cu desăvârșire. În schimb, persoane individuale și ONG-uri din Banat și din întreaga țară s-au grăbit să participe, cu videouri, foto, comentarii, la aniversarea Terrei!

„Ziua Pământului” în 22 de provocări
Ediția din acest an a „Zilei Pământului” este așadar una specială în întreaga lume, deoarece este marcată „De Acasă”, în condițiile în care pandemia de Covid-19 a dus la instituirea la nivel planetar a diferite măsuri de prevenire a răspândirii acestuia. Toţi locuitorii planetei sunt invitaţi să acceseze site-ul earthday.org, pentru a participa virtual la cea de-a 50-a aniversare a „Zilei Pământului”, prin conversaţii globale, apeluri la acţiune, spectacole, lobby, instrucţiuni video, discuții despre schimbările climatice și despre dietele cu impact mai mic asupra mediului, sesiuni de meditație, salvarea speciilor, viața marină, cuvântarea Papei Francisc.

Există însă și o serie de provocări lansate de site-ul earthday.org, precum: adunarea plasticului, consumarea unui fel de mâncare doar din plante sau semnarea de petiții etc. Aceste provocări vor avea loc în următoarele 22 de zile și „le vor permite oamenilor să se conecteze și să acționeze chiar acum, în fiecare zi, pentru planeta noastră”. Zilnic, pe canalele de social media ale „Zilei Pământului” vor fi postate diverse provocări, iar participanții se pot implica urmărind provocarea cu care rezonează și adăugând dovezi ale acțiunii lor, însoțite de #EarthDay2020 și #EARTHRISE.

Dietele alimentare influențează mediul
Provocarea primei zile, de exemplu, este „Asumă-ți să votezi” și se bazează pe faptul că: „Cea de-a 50-a ediție a <Zilei Pământului> are loc într-un an de mare importanță electorală, cu 65 de alegeri electorale majore în toată lumea. Și este în joc mult mai mult decât politica – viitorul planetei depinde de modul în care oamenii votează!”, explică cei de la earthday.org.

Vor mai avea loc provocări legate de compostarea resturilor alimentare, citirea unor cărți despre mediu, crearea unor piese de artă, alegerea unor rețete pe bază de legume, voluntariat (profesorii, de exemplu, pot solicita materiale pe care le pot preda apoi elevilor), generarea unei cantități cât mai mici de deșeuri pentru o zi, plogging (jogging cu adunarea deșeurilor din plastic) de unul singur.

#ZiuaPământuluiAcasă
NASA, Muzeul american de istorie naturală din New York şi multe alte organizaţii internaționale oferă activităţi online despre planeta Pământ şi modalităţi de a o proteja şi de a avea grijă de floră şi faună.

Dacă în 2017, de „Ziua Pământului”, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei, în acest an prestigioasa agenție americană i-a invitat să se conecteze virtual și să distribuie pe reţelele de socializare imagini despre modul în care au marcat „Ziua Pământului”, cu hashtag-ul #EarthDayAtHome (#ZiuaPământuluiAcasă). Pentru a veni în ajutorul celor interesați, NASA le-a oferit, prin aplicaţia Earth Day 50th Anniversary, ca punct de pornire, activităţi, înregistrări video, programe speciale, precum şi alte materiale legate de această sărbătoare.

Scurt istoric al „Zilei Pământului”
Acum 50 de ani senatorul american Gaylord Nelson a inițat sărbătoarea „Ziua Pământului”, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. După doar două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat „Ziua Pământului” într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea forțelor lor, în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a Terrei, ca o expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. Peste un miliard de oameni și-au exprimat interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

Patricia Ștefan

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *