Dublă premieră la Centrul OncoGen Timișoara, în lupta cu Covid 19

Dublă premieră la Centrul OncoGen Timișoara, în lupta cu Covid 19

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

La Centrul OncoGen Timișoara, a avut loc, în premieră, un nou test de mare precizie pentru depistarea infecțiilor virale, o alternativă la RT-PCR.

Prof. univ. dr. Virgil Păunescu a explicat: “Acesta se bazează pe tehnologia CRISPR (de editare genetică), tehnologie pentru care în anul 2020 s-a luat premiul Nobel și care prezintă un potențial științific extraordinar. Este un test de mare precizie, mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecțiilor virale. Pandemia a prins sistemul medical românesc nepregătit. Au fost necesare multe luni până la apariția primelor teste de încredere pentru identificarea persoanelor infectate. Și astăzi țara noastră are mare nevoie de cât mai multe teste de mare precizie“.

OncoGen și-a propus să pună la punct toate tehnologiile utile în lupta cu pandemia de SARS-CoV2 (și nu numai) pentru o viteza de reacție cât mai mare și pentru a nu depinde atât de mult de importuri.

In contextul acesta este cu atât mai remarcabil că această propunere de cercetare a venit de la colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus in practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, in cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR).

Mulțumim pe această cale fundației ALBER și asociației OncoGen care au avut încredere în potențialul tinerilor cercetători români și au finanțat aceasta realizare de excepție. Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, ca nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă in fața altora- cu atat mai puțin în zona de cercetare-dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Aceasta gândire este profund greșită. Totodată este si una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța in cercetare. Aceștia ajung să creadă, in mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor, sau că nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastră”, spune prof. Păunescu.

Centrul OncoGen și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe.

Încă din anii ’90, cei care fac acum parte din colectivul OncoGen, (pe atunci Laboratorul Regional de Imunologie de Transplant) erau implicați in munca de mentorat, de îndrumare si de pregătire a tinerilor cercetători in domeniul biomedical, mai ales a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara (UMFT).

Odată cu înființarea Centrului OncoGen am putut sa extindem programul de mentorat și să continuăm tradiția începută de profesorul și mentorul meu, Prof. Dr. Francisc Schneider. Surpriza cea mai plăcută a fost să constat că, mai mult decât oriunde, in liceele cele mai bune din România se află adevărata bogație a acestei țări, printre tinerii pasionați de științe, mulți dintre ei olimpici naționali și internaționali, sau câștigători ai unor concursuri extrem de prestigioase de biologie, chimie, fizică, matematică sau informatică. România are mine de aur: tineri plini de exuberanță și de creativitate, extrem de talentați și de sârguincioși care au toate premisele să devină cercetători de excepție, elitele de mâine. Dar elitele se formează lângă alte elite. Au nevoie de sprijin, de îndrumare si de acces la resursele necesare pentru a-și îndeplini visele. Prin OncoGen Young Researchers (OYR) am extins acest program de mentorat și la elevii de liceu precum și la studenții altor facultăți, iar rezultatele sunt spectaculoase, după cum veți vedea în cadrul prezentării de astăzi. OYR are ca scop identificarea și sprijinirea tinerilor pasionați de științele vieții, iar în momentul de față, în acest program sunt implicați zeci de tineri de la cele mai bune licee din țară, cum ar fi liceul ,,Grigore Moisil” din Timișoara, ICHB și Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu” din București, precum și studenți români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume. Mulțumesc tuturor celor care sprijină cercetarea din țara noastră, tuturor celor care sprijină tinerii noștri cercetători și programele Centrului OncoGen”, este mesajul prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *