Drumul parcurs cu trenul de banateni catre Alba Iulia acum 100 de ani, reconstituit

Drumul parcurs cu trenul de banateni catre Alba Iulia acum 100 de ani, reconstituit

- in Cultura, Locale, Slider, Social, Stiri
0
centenar banatean

Proiect inedit desfășurat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. La sfârșitul lunii noiembrie, peste o sută de persoane din județul Timiș vor reconstitui drumul parcurs cu trenul de delegații bănățeni către Alba Iulia, în preajma zilei de 1 Decembrie 1918. Proiectul se numește “Centenar bănățean – Călătoria către Unire” și a fost inițiat cu scopul de a aduce în prim plan întâmplările și mărturiile participanților bănățeni la Unire.

Noi am identificat 42 de unități administrativ-teritoriale din județul Timiș care și-au trimis reprezentanți la Alba Iulia în anul 1918. Sunt 270 de delegați din Banat, 182 din Timiș și restul din Caraș-Severin. I-am identificat pe fiecare în parte cu mandatul de reprezentare, am trimis primăriilor din județul Timiș scrisori prin care să-și desemneze din nou reprezentant la 100 de ani. Până în prezent, 16 primării ne-au transmis nominalizarea pentru reprezentanții lor. în total, sunt 73 de participanți până în prezent. Se va reface, practic, traseul parcurs de acești delegați. Primii delegați au plecat în 27 noiembrie, majoritatea au mers în 28 noiembrie cu un tren care a plecat din Lugoj. În 28 noiembrie vom reface și noi traseul, avem o garnitură specială a CFR, care se va pune la dispoziția acestor delegați. Ne vom deplasa la Alba Iulia, unde vom avea un program oficial, ne întâlnim cu autoritățile locale în Sala Unirii, am tipărit din nou credenționale adaptate pentru anul 2018, în care au fost trecute numele reprezentanților din prezent care vor merge la Alba Iulia, care vor fi înmânate în Sala Unirii și care vor ajunge iarăși în arhiva Muzeului Național al Unirii. La ora 18.30 este trenul de întoarcere”, a explicat Victor Bunoiu, consilier Arheologie în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

În garnitura pusă la dispoziție de CFR sunt disponibile 110 locuri, fiind ocupate 73, până în acest moment. Persoanele interesate se pot înscrie în proiect accesând pagina de Facebook a evenimentului, “Centenar bănățean”. Cei care vor merge la Alba Iulia cu trenul vor fi îmbrăcați în costume populare.

Este un proiect frumos care aduce în prim plan cam ce s-a întâmplat în perioada Unirii cu participanții din zona Timișului. Proiectul se numește “Centenar bănățean – Călătorie către Unire” și își propune să reconstituie drumul parcurs cu trenul de delegații bănățeni la Alba Iulia în preajma zilei de 1 Decembrie 1918. Este un proiect frumos și foarte de suflet. Cred că foarte legat de Centenar, în sfârșit“, a afirmat Sorin Predescu, șeful Direcției Județene de Cultură Timiș.