Drama unei paciente cu arsuri, transferata de la Timisoara la Viena

Drama unei paciente cu arsuri, transferata de la Timisoara la Viena

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

România rămâne în continuare codașă în ceea ce privește acordarea de îngrijiri medicale. O femeie în vârstă de 41 de ani a fost cu greu transferată de la Timișoara la Viena pentru a i se salva viața după ce a suferit arsuri grave.

Conform Ministerului Sănătății marți, 11 iunie, femeia din Timișoara a suferit arsuri pe 50% din suprafața corpului, ca urmare a unei explozii produse într-un apartament din oraș, vinerea trecută. Pacienta a ajuns imediat la Casa Austria, unde i-au fost acordate primele îngrijiri medicale.

Aparținătorii pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut și nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia. Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerului Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică”, a informat Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, femeia a fost transportată la Viena cu o ambulanță după ce rudele acesteia au plătit din propriul buzunar benzina necesară.

Sunt voci care acuză autoritățile și specialiștii de modul în care a fost gestionat acest caz, deși s-au făcut toate demersurile pentru a salva viața acestei paciente. Așa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arși în țară, pacienții care necesită îngrijiri vor fi transferați în străinătate. Însă, lucrurile nu pot fi realizate bătând din palme, mai ales după ce o perioadă lungă de timp nu s-a făcut mai nimic în acest sens. Cu tot respectul pentru acei pacienți de la Colectiv care au înființat o organizație menită să sprijine cazurile de mari arși din România, cred că experiența proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienți cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunța în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienți. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul și modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiștilor care evalueaza fiecare caz în parte și care răspund de viața pacienților”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.