Două curatoare ale echipei META Spațiu, într-un stagiu de formare la Viena

Două curatoare ale echipei META Spațiu, într-un stagiu de formare la Viena

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara își lărgește rețeaua de conexiuni pe plan internațional, conectând astfel scena culturală timișoreană cu scena artistică din Viena. Loredana Nedelcu și Marina Paladi, două tinere curatoare ale echipei META Spațiu, au efectuat o vizită de lucru la Viena, pentru o serie de schimburi culturale și întâlniri profesionale menite să extindă legăturile dintre sferele culturale ale celor două orașe. Vizita a fost realizată cu sprijinul Centrului de Proiecte din Timișoara prin programul Power Station++ | Mobilități pentru profesioniști din sectorul cultural.

În timpul șederii lor la Viena, Loredana Nedelcu și Marina Paladi au participat într-o serie de activități interdisciplinare cu scopul creării unei rețele de conexiuni și explorării noilor practici curatoriale, arhitecturale și artistice. Călătoria profesională a constat din vizite la organizații culturale independente, precum pogmahon.company și Eindorf, unde s-au întâlnit și au avut sesiuni de lucru cu profesioniști culturali locali.

“pogmahon.company, fondată în 2000, este o agenție independentă de artă în domeniul public, cu sediul în Viena și care lucrează la nivel internațional. Activitatea sa este inspirată de puterea artei de a îmbogăți experiența oamenilor și de a-i sensibiliza și a le atrage atenția spre problemele sociale. Loredana Nedelcu și Marina Paladi au participat la ședințe de lucru cu fondatoarea organizației, Denise Parizek, care are o experiență de peste 20 de ani în elaborarea proiectelor expoziționale, unde au discutat despre strategii curatoriale și de management al proiectelor culturale, despre promovarea artiștilor și despre obținerea finanțărilor pentru susținerea activității în domeniul artei contemporane. Tinerele profesioniste au făcut cunoștință cu practica interdisciplinară a organizației, care încorporează arta cu diverse discipline, precum știința, arhitectura, activismul, performance-ul și designul. Aceste întâlniri au rezultat în acumularea de cunoștințe pertinente despre noile practici contemporane și despre noile tipuri de servicii de consultanță în domeniul artei, precum au și deschis potențiale colaborări pentru META Spațiu. Eindorf, un centru dinamic pentru arta contemporană, le-a oferit Loredanei Nedelcu și Marinei Paladi o perspectivă de ansamblu asupra practicilor experimentale și a condiției artiștilor aflați în afara cadrelor instituționale tradiționale. În cadrul întâlnirilor cu Guadelupe Aldrete, președinta Eindorf, au discutat despre importanța creării de spații pentru experimentare artistică și dialog, atât la nivel local, cât și internațional. Datorită colaborării dintre Eindorf și Klima Biennale, Loredana Nedelcu a avut oportunitatea de a participa, în cadrul programului Klima Biennale din Viena, ca parte a echipei de implementare și în calitate de mediator cultural în cadrul weekendului de deschidere și în cadrul primei săptămâni a programului. Klima Biennale este un eveniment de proporții care promovează schimbarea de paradigmă pentru un viitor sustenabil al planetei noastre prin artă. Bienala integrează o practică interdisciplinară în lupta combaterii crizei ecologice, aducând împreună artiști, arhitecți, oameni de știință, cercetători și designeri. Prin expunerea la noile practici de arhitectură, design și justiție climatică, Loredana Nedelcu a dobândit cunoștințe și experiențe valoroase care vor contribui semnificativ la implementarea și diversificarea proiectelor viitoare de la META Spațiu“, au transmis reprezentații META Spațiu.

Marina Paladi a fost implicată în activități de explorare și cercetare a comunității artistice din Viena cu scopul conectării artiștilor din cele două orașe, acestea implicând vizite de atelier și discuții aprofundate cu artiști precum Hubert Hasler, Paula Flores, Eva Schartmueller și Katrina Daschner. Aceste interacțiuni nu numai că au facilitat schimbul de idei creative, ci au pus bazele unor potențiale colaborări între artiștii din Timișoara și Viena. Prin încurajarea acestor conexiuni, Paladi a contribuit la creare unei punți între scenele culturale dintre Viena și Timișoara, depășind granițele geografice. Acest lucru nu doar că a facilitat promovarea artiștilor locali, dar a contribuit la consolidarea rolului META Spațiu ca facilitator al dialogului și cooperării artistice internaționale.

Această vizită de lucru întărește și mai mult legătura dintre Timișoara și contextul cultural al Vienei, cu sprijinul Centrului de Proiecte Timișoara. Prin promovarea colaborării și a schimbului continuu, galeria META Spațiu își propune să încurajeze o diversitate artistică și curatorială, precum și să intensifice colaborările interdisciplinare. Mai mult, eforturile de a conecta peisajele culturale din Timișoara și Viena se extinde dincolo de proiectele individuale; acesta întruchipează o viziune pe termen lung de a construi relații durabile și reciproc avantajoase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *