Două cazuri medicale inedite la Clinica 1 Chirurgicală, din cadrul Spitalului Județean Timișoara

Două cazuri medicale inedite la Clinica 1 Chirurgicală, din cadrul Spitalului Județean Timișoara

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

Cazuri medicale inedite la Clinica 1 Chirurgicală, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timisoara. La doi pacienți bolnavi de neoplasm esofagian li s-a scos stomacul și a fost transformat în tub cu care au fost înlocuite esogele bolnave.

 „A trebuit să înlocuim esofagul. Am avut două cazuri, unul după altul. Singura soluție a fost să scot tumora și să înlocuiesc organul bolnav – esofagul. Acesta trecând prin torace trebuia deschis și toracele și abdomenul. Este o operație foarte complexă și riscantă. A fost deschis toracele, a fost scos tot esofagul, apoi am deschis abdomenul, am făcut din stomac un tub și l-am ridicat în sus prin diafragmă în locul esofagului până la baza gâtului. Operațiile au decurs foarte bine, iar șansele de viață ale pacienților sunt mari, dar trebuie să continue să facă tratementele cu chimioterapie. La partea de toracic, am lucrat în colaborare cu chirurgul toracic, Tudor Cojocaru”, a explicat prof. univ. dr. Sorin Olariu, șeful Clinicii I Chirurgicală.

De ce există tot mai mulți pacienți bolnavi de cancer în Timiș? Prof. Olariu explică: „Sunt multe cazuri de neoplasm situate la toate organele. Săptămânal avem trei-patru pacienți. Cancerul este foarte-foarte răspândit. Este mult-mult cancer în Timiș, din păcate, și inclusiv la tineri, de 20 de ani. La clinică am operat neoplasme de stomac, ficat, pancreas, intestin, rect, colon sau sarcoame de părți moi, inclusiv de esofag. În general operăm în sfera abdominală, mai puțin rinichii pe care îi operează colegii de la Urologie”, este de părere profesorul Sorin Olariu.

Gh. M.