Domul din Piața Unirii va fi inclus în circuitul turistic: proiect de 5 milioane de euro pentru reabilitarea catedralei

Domul din Piața Unirii va fi inclus în circuitul turistic: proiect de 5 milioane de euro pentru reabilitarea catedralei

dom piata unirii

Proiect deosebit de important câștigat de Episcopia Romano-Catolică din Timișoara. Domul din Piața Unirii, finalizat în anul 1772, va fi restaurat în cadrul unui proiect european în valoare de aproape cinci milioane de euro.

Astăzi, în incinta lăcașului de cult, a fost semnat contractul de finanțare de către Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara, și Sorin Maxim, directorul general ADR Vest.

Proiectul intitulat “Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” va fi implementat pe parcursul a 39 de luni. Deci, potrivit reprezentanților episcopiei, ar trebui finalizat cel târziu până la sfârșitul lui 2020.

Lucrările vor consta, în principal, în renovarea, conservarea și reabilitarea Catedralei Romano-Catolice, pe o suprafață de 1.490 de metri pătrați, precum și a criptei și a pietrelor funerare ale personalităților care își au locul de veci în cripta din cadrul Domului. De asemenea, va fi introdusă încălzirea în pardoseală, după ce pietrele naturale din interiorul lăcașului de cult vor fi refăcute.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va crește cu peste o mie de turiști la finalul primului an după implementarea proiectului. În prezent, Domul din Piața Unirii este vizitat de aproap 20.000 de turiști în fiecare an.

“Domul Romano-Catolic este un monument deosebit de important, este o catedrală construită în stil baroc, ridicată între anii 1736 – 1772. Este una dintre cele mai sigure clădiri din Timișoara, fiind ridicată pe piloni. Catedrala e biserica principală a episcopiei, aici se sfințesc preoții care slujesc pe raza episcopiei, este un punct important în viața religioasă de pe aceste meleaguri și cred că acest edificiu merită să fie implicat în proiectul european”, a declarat Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara.