Dominic Fritz: Colterm nu intră în faliment. Cinci măsuri pentru sezonul rece

Dominic Fritz: Colterm nu intră în faliment. Cinci măsuri pentru sezonul rece

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Administratorul judiciar al Colterm a atras atenția că societatea de termoficare a Timișoarei ar putea intra faliment dacă nu achiziționează certificate EUA până în 30 aprilie, Dominic Fritz spune că acest lucru nu se va întâmpla. Cel puțin deocamdată. De asemenea, Fritz a prezentat o serie de măsuri pentru următorul sezon rece. Încă nu s-a găsit o soluție pentru achiziția tuturor certificatelor verzi.

Dominic Fritz a spus vineri că Primăria Timișoara nu are baza legală să cumpere 153.443 de certificate, aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021 și că o noua amendă de AFM va fi contestată în instanță.

Colterm este în insolvență și banii pe care îi încasează sunt folosiți pentru cumpărarea de combustibil sau pe reparații, și nu pe plata datoriilor istorice. Apoi, Guvernul ne-a auzit solicitările – și ale mele și ale altor primari – și acum avem un preț plafonat pentru achiziționarea de gaz, care e mare, însă mult mai suportabil decât ce am plătit noi în această iarnă. Și, nu în ultimul rând, primăria este la zi cu plățile față de Colterm, ba chiar o parte a subvențiilor a fost plătită în avans, plus subvențiile primite de la Guvern, fapt ce a permis Colterm să se achite de obligația de a cumpăra certificatele de CO2 pentru perioada de după intrarea în insolvență. Pentru perioada de dinainte de insolvență nu avem o cale legală pentru a le cumpăra și, în cazul în care AFM interpretează diferit această speță, vom lăsa instanța să spună cine are dreptate”, a spus Dominic Fritz.
Cele cinci măsuri:
1. Cazane reparate și modernizate la CET Sud. În această iarnă, vechile cazane instalate în anii ‘80 au suferit nu mai puțin de 20 de avarii. De fiecare dată, COLTERM a trebuit să întrerupă furnizarea căldurii pentru a le repara. Vara asta, intră în reparații pentru a nu mai trece prin aceeași situație iarna viitoare;
2. Colterm achiziționează în avans gaz și cărbune pentru iarna viitoare. Deja prima cantitate de gaz a fost cumpărată și stocată și ținta este ca până la începutul iernii să avem asigurat cel puțin 30% din stocul pentru întregul sezon. Din august vom începe să achiziționăm și cărbune.
3. Primăria asigură fondurile necesare pentru instalarea unor module termice pentru clădirile în care funcționează școli, grădinițe și spitale. În acest fel, în aceste clădiri se va putea regla nivelul confortului termic. Iarna aceasta, clădirile legate la astfel de module nu au avut probleme de încălzire.
4. Alocăm bani pentru întreținerea și decolmatarea instalațiilor din unitățile de învățământ sau spitalele. Fac un apel și la timișoreni să facă lucrări de întreținere și curățare a propriilor instalații termice și să schimbe caloriferele, acolo unde acest lucru este necesar. Țevile colmatate duc la pierderea a aproximativ 60% din căldură.
5. Finalizăm în acest an cel mai mare proiect de modernizare a rețelei de distribuție. Știu că ultimul an a însemnat un deranj mare pentru timișoreni, dar rețeaua de distribuție a agentului termic, veche de zeci de ani, trebuie modernizată. Finalizăm anul acesta schimbarea a 30 de kilometri de conducte primare și secundare, ceea ce va însemna o reducere semnificativă a pierderilor și, implicit, o economie substanțială la bugetul local.
Dominic Fritz vrea să înființeze patru firme, deocamdată fără angajați, care să se ocupe de proiecte de viitor pentru termoficare în Timișoara, cu bani din PNRR. “Pentru fiecare proiect înființăm, săptămâna viitoare, câte o entitate separată de proiect, în subordinea orașului. Rolul lor este de a pregăti documentațiile pentru a accesa fonduri prin PNRR (COLTERM nu este eligibil) și apoi vor implementa aceste proiecte. Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică – pe lângă cea termică – ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde“, spune Fritz.
Cele patru măsuri pe termen mediu și lung:
1. Construirea unui parc fotovoltaic la Utvin cu o capacitate de până la 30 MW, pe un teren care aparține COLTERM. Este cel mai avansat dintre proiectele pe care le avem în pregătire și va fi primul depus pentru obținerea de fonduri.
2. Instalarea a 10 motoare de înaltă eficiență de cogenerare pe gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani.
3. Instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega (ultima centrală hidroelectrică pe Bega a fost instalată la începutul anilor 1900).
4. Instalarea a 2 turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix
“Sunt conștient că vor urma cel puțin doi ani grei, în care trebuie să facem aceste reforme. Toate orașele care azi au termoficare centralizată de succes – Oradea, Suceava, Brașov – au trecut prin acest proces, iar acum locuitorii lor beneficiază de termie ieftină. Așa nu mai putem continua. Lipsa de investiții ar însemna o angajare din ce în ce mai mare a bugetului local pentru funcționarea termoficării, în detrimentul altor investiții urgente și necesare în oraș: spitale, școli, drumuri. Și, fără nicio speranță de redresare, în fiecare iarnă ne-am gândi cum supraviețuim următorului sezon rece“, mai spune Fritz.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *